Agenda

naar overzicht

Debatserie Nieuw Licht: Marte Kaan

Kaarten bestellen

20:00 - € 7,50

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

ONDERBUIK - nieuw licht op redelijkheid

Donderdag 30 november is psychologe Marte Kaan te gast tijdens de debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk. Coen Simon gaat met Kaan in gesprek over het pamflet ONDERBUIK - nieuw licht op redelijkheid dat zij schreef geïnspireerd op werk van psychoanalyticus en filosoof Erich Fromm.

Marte Kaan
Marte Kaan (1977) studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als psycholoog en schrijft. In 2016 verscheen haar roman Wij houden alleen van onszelf.

Redelijkheid
Wees toch eens redelijk! Die oproep is een erfenis van het verlichtingsdenken, waarin geloof en bijgeloof plaatsmaakten voor redelijkheid. In een wereld zonder God zou de rede onze redding zijn. Maar biedt de rede nog wel soelaas als behalve God ook feiten en objectiviteit in diskrediet zijn geraakt?

Erich Fromm
Schrijfster en psychologe Marte Kaan ziet tijdens haar therapeutische sessies dat redelijkheid ons meer ontglipt naarmate we sterker naar redelijkheid verlangen. Aan de hand van psychoanalyticus en filosoof Erich Fromm laat Kaan zien dat een redelijk mens vooral ook emotioneel vaardig moet zijn. Wie schijnbaar overtrokken, ongepaste en schaamtevolle gevoelens serieus neemt, leert dat de onderbuik recht van spreken heeft.

De bedenkers van Nieuw Licht
Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken

Coen Simon (1972) is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Hij werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles

Entree: € 7,50 / € 5,- SG-kortingspas en studenten
Kaarten zijn hier online verkrijgbaar (servicekosten: € 1,50)
Kaarten zijn binnenkort ook verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47), bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en bij Studium Generale.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen