Agenda

naar overzicht

Metz & Co en de avant-garde - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Lezing door Carolien ten Bruggencate

Woensdagavond 1 november geeft Carolien ten Bruggencate in de Remonstrantse kerk een lezing over hoe het Amsterdamse warenhuis Metz & Co vanaf eind jaren twintig een grote rol speelde bij de verspreiding van het modernisme in Nederland.

Ze geeft de lezing over deze winkel met een uitgesproken artistiek beleid naar aanleiding van een presentatie over De Stijl en Metz & Co in het Stedelijk Museum in Amsterdam. 

Metz & Co
Het Amsterdamse warenhuis Metz & Co speelde vanaf eind jaren twintig een grote rol bij de verspreiding van het modernisme in Nederland. Voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was Joseph de Leeuw directeur en enige eigenaar van Metz & Co. Hij trok schilders, beeldende kunstenaars en meubelontwerpers uit binnen- en buitenland aan die voor het bedrijf gingen ontwerpen. Kunstenaars als Bart van der Leck, Friedrich Vordemberge-Gildewart, Gerrit Rietveld en Vilmos Huszár ontwierpen meubels, tapijten en stoffen die in de winkel aan de Leidsestraat werden verkocht. Zo werden de beroemde Zigzag-meubelontwerpen van Gerrit Rietveld vanaf 1934 bij Metz & Co in productie genomen. Ook ontwerpers die door De Stijl beïnvloed werden, zoals Sonia Delaunay, zullen de revue passeren in deze lezing. En internationaal bekende architecten als Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe en Alvar Aalto.

Deze lezing wordt gegeven door kunsthistoricus Carolien ten Bruggencate. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw. Zij is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50 (€ 11,- voor donateurs)
Aanmelden voor deze lezing: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch: 050 318 8651

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen