Agenda

naar overzicht

Concert Musikfest Bremen in de Der Aa-kerk

20:00 - € 16,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Arp Schnitger-festival

Organist David Higgs geeft zaterdag 27 augustus een concert op het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. Op het programma staan werken van onder andere Bach, Buxtehude, Sweelinck en Mendelssohn.

Van 20 augustus tot en met 10 september vindt in Bremen het Musikfest Bremen plaats. Onderdeel van dit muziekfestival is het Arp Schnitger-festival. In het kader van dit festival worden er verschillende concerten gegeven op Schnitgerorgels in Duitsland en Nederland. Ook in de Der Aa-kerk wordt een concert gegeven. 

David Higgs
David Higgs is een van de meest toonaangevende Amerikaanse organisten. Op zijn tiende begon hij al als kerkorganist.  Later haalde hij zijn master aan de Manhattan School of Music in New York. In New York was hij organist van de Park Avenue Christian Church en van de Riverside Church. Na zijn verhuizing naar San Francisco werd hij organist en Director of Music bij St. Mark's Episcopal Church in Berkeley, Director of Church Music Studies bij de Church Divinity School of the Pacific in Berkeley en organist bij de Temple Emanu-El in San Francisco. Higgs geeft tegenwoordig concerten over de hele wereld, van Canada en Ierland tot Denemarken en Italië. Ook geeft hij regelmatig concerten tijdens (orgel)festivals of beoordeelt hij deelnemers, zoals bij het Cambridge Summer Festival in Engeland en tijdens Xavier Darasse International Competition in Frankrijk.

Programma
Jan Pieterszoon Sweelinck: Variationen über »Mein junges Leben hat ein End«
Dieterich Buxtehude: Toccata F-Dur BuxWV 156
Johann Sebastian Bach: Pièce d’orgue BWV 572
Johann Christian Kittel: Praeludium VII Es-Dur und Praeludium VIII es-Moll aus »16 große Praeludien«
Johann Gottfried Müthel: Fantasie g-Moll
Felix Mendelssohn Bartholdy: Andante D-Dur mit Variationen, Orgelsonate f-Moll op. 65/1

Arp Schnitger
Behalve in zijn werkplaats in Hamburg, werkten Arp Schnitger en zijn medewerkers ook op andere plekken, zoals in Groningen. Van de vele orgels die Arp Schnitger gebouwd heeft in Groningen, zijn er nog drie bewaard gebleven. Het orgel in de Der Aa-kerk was oorspronkelijk gebouwd voor de Academiekerk in de Broerstraat. In 1815 werd het als gift van koning Willem I overgeplaatst naar de Der Aa-kerk. Het orgel wordt tegenwoordig gezien als een van de meest belangrijke orgels in Noord Europa. 

Entree: € 16,- (standaardprijs) / € 13,- (kortingsprijs voor scholieren en studenten tot 30 jaar). Kaarten zijn verkrijgbaar op de website van Musikfest Bremen.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen