Agenda

naar overzicht

De Nacht van het Recht in de Der Aa-kerk

19:30 - € 7,50

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

De Nacht van Diskursi

Na het succes van de vorige twee edities organiseert studievereniging Diskursi ook dit jaar weer een symposium in de Der Aa-kerk. Donderdag 1 juni vindt in de kerk de Nacht van het Recht plaats, met verschillende lezingen door prominente sprekers.

Maatschappelijke en wetenschappelijke invalshoek
Diskursi heeft dit jaar weer haar best gedaan sprekers uit te nodigen die zowel studenten, docenten als inwoners van de stad Groningen aanspreken. Op deze manier wil het genootschap een brug slaan tussen Stadjers en studenten. En beide groepen laten samenkomen met een maatschappelijke en wetenschappelijke invalshoek. Dit jaar worden de volgende hoofdsprekers verwelkomd:  

Oud-premier Dries van Agt: Mensenrechten in het kader van het Israël-Palestina conflict
Mr. Dries van Agt is een Nederlandse jurist, voormalig hoogleraar en politicus. Hij was van 1977 tot 1982 minister-president van Nederland, en onder eerdere kabinetten al minister van justitie. Tegenwoordig staat Van Agt bekend als pleitbezorger voor de rechten van de Palestijnen. In dat kader zal Van Agt in een boeiende lezing de mensenrechten op het Israël/Palestina-conflict betrekken.

Professor Jan Brouwer: De rechten van de burger rondom de aardbevingsproblematiek
Prof. dr. Jan Brouwer is sinds 2005 hoogleraar algemene rechtswetenschap in Groningen. Brouwer is daarnaast onder andere directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid. Hij is ook actief in het aardbevingendebat. Hij buigt zich over de juridische consequenties voor de betrokken partijen en de mogelijkheden voor de gedupeerden. Brouwer bepleit een voorlopige stopzetting van de aardgaswinning in Groningen. Volgens hem worden door de gaswinning mensenrechten geschonden. In zijn lezing zal Brouwer bepleiten waarom de Nederlandse Staat aansprakelijk moet worden gesteld voor inbreuk op het grondrecht op veiligheid

Professor Kees de Vey Mestdagh: Belcampo, Bach en Blockchain: over anonimiteit en identiteit op het internet 
Dr. mr. Kees de Vey Mestdagh is oprichter van de afdeling Recht&ICT van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert geregeld over ICT-gerelateerde rechtsvragen, de toepassing van ICT in de rechtspraktijk en kunstmatige intelligentie en recht. In zijn lezing gaat hij in op de ingrijpende verandering van het recht en onze onderlinge rechtsbetrekkingen als gevolg van belangrijke technologische ontwikkelingen zoals blockchain, op basis waarvan - onder andere - anoniem elektronisch betalen met bitcoins mogelijk is geworden. 

Net als vorig jaar wil Diskursi naast de hoofdsprekers ook andere sprekers de kans te geven te spreken in de Der Aa-kerk. In het koor van de kerk krijgen bezoekers daarom de gelegenheid met elkaar en de sprekers in gesprek te gaan. Diskursi hoopt daarmee het doel van de Nacht weer te bereiken: het creëren van zowel een interessante avond als het versterken van de band tussen Groningers, RuG-docenten en studenten. 

De Nacht van het Recht vindt plaats in de Der Aa-kerk in Groningen. De Nacht wordt georganiseerd door Diskursi in samenwerking met de studentenvereniging Dizkartes, Rijksuniversiteit Groningen en Bijzondere Locaties Groningen. 

Diskursi
Diskursi is opgericht als het intellectuele gezelschap als discipline van A.S.V Dizkartes. Het doel is om intellectuele discussies tussen studenten van verscheidene studies te faciliteren. Diskursi is hierbij geïnspireerd door het achttiende-eeuwse verlichte genootschap Felix Meritis in Amsterdam. De leden van Diskursi zijn studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. 

Aanvang: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Entree: € 7,50 / studenten: € 5,-

Kaarten zijn hier verkrijgbaar.
Kijk voor meer informatie op de website van Diskursi.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen