Agenda

naar overzicht

De Nacht van Europa in de Der Aa-kerk

19:45 - € 10,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

De Nacht van Europa

Na het succes vorig jaar van de Nacht van de Geschiedenis organiseert studievereniging Diskursi ook dit jaar weer een symposium in de Der Aa-kerk. Donderdag 26 mei vindt in de kerk de Nacht van Europa plaats, met verschillende lezingen door prominente sprekers.

Nacht van Europa
Meer of minder Europa? Wie behoren er tot Europa en wie niet? En wat is Europa nou eigenlijk? Al deze vragen zijn op dit moment aan de orde van de dag. Toch lijken er geen hapklare antwoorden voor handen te liggen. Aan de hand van verschillende activiteiten wordt tijdens de Nacht van Europa getracht enkele inzichten te geven betreffende het concept ‘Europa’.

Programma
Het hoofdprogramma begint met een lezing van Professor Frank Ankersmit over soevereiniteit en democratie in de Europese Unie. Daarna spreekt Agnes Jongerius over de relatie tussen Nederlandse inwoners en het Europese Parlement. Hoe democratisch is het Europese Parlement? Wat is de invloed van het Europees Parlement op het Nederlands Parlement. Is er sprake van een democratisch gat?  

Na de eerste twee lezingen wordt er een uur lang een afwisselend programma geboden; dat onder andere bestaat uit lezingen op de gewelven, lezingen in de toren van de kerk en verschillende exposities. Ook is het mogelijk mee te doen aan een masterclass over het Europarlement. Maar gewoon met een drankje bijpraten kan natuurlijk ook.

Na dit uur gaat het hoofdprogramma verder en spreekt journalist Tomas Vanheste van de Correspondent over de vorming van een Europese identiteit. Professor Dirk-Jan Wolffram sluit af met een lezing over Groningen in Europees perspectief. 

Klik hier om het programmaboekje te bekijken.

Diskursi
Diskursi is opgericht als het intellectuele gezelschap als discipline van A.S.V Dizkartes. Het doel is om intellectuele discussies tussen studenten van verscheidene studies te faciliteren. Diskursi is hierbij geïnspireerd door het achttiende-eeuwse verlichte genootschap Felix Meritis in Amsterdam. De leden van Diskursi zijn studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. 

Maandelijks organiseert het Praesidium van Diskursi kleinere lezingen, discussies en borrels op Dizkartes voor haar leden. Verder organiseert Diskursi vanaf 2015 jaarlijks een symposium in de Der Aa-kerk. Het symposium behelst een wetenschapsgebied en wordt aangeduid als 'De Nacht van …'. 

Entree: € 10,- / € 7,50 (studenten)
Aanvang: 19.45 uur (inloop vanaf 19.15 uur)

Kaartverkoop online op deze website en bij boekhandel Godert Walter en boekhandel Van der Velde (Akerkhof)
 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen