Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Het Nederlandse rijtjeshuis

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Nederlandse overlegcultuur

Donderdag 17 november is er weer een Kunst In Zicht-lezing in de Remonstrantse kerk. Met deze keer als thema de wondere wereld van het Nederlandse rijtjeshuis. Het rijtjeshuis kan gerust hét Nederlandse huis worden genoemd: de meerderheid van de Nederlandse bevolking woont in een rijtjeshuis. Vier van de ongeveer zeven miljoen huizen die Nederland rijk is, zijn rijtjeshuizen. Dit betekent dat naar schatting ruim 10 miljoen van de 17 miljoen Nederlanders bewoners van een rijtjeshuis zijn. 

Overlegcultuur
Niet alleen om kwantitatieve redenen is het rijtjeshuis hét Nederlandse huis. De aaneengeregen identieke woningen, die vaak in een carré staan opgesteld en zo herinneren aan de vorm van een klooster, passen bij het 'gepolder' en de Nederlandse consensus- en overlegcultuur. Ze vormen een gemeenschap van gelijke individuen: iedereen heeft hetzelfde huis maar wel met een eigen voordeur en een eigen huis.

Burgerlijkheid
Maar hoe diep het rijtjeshuis ook is verankerd in de Nederlandse cultuur, het heeft een slechte reputatie. Het rijtjeshuis staat voor burgerlijkheid, saaiheid en monotonie. Deze reputatie is ten onrechte, zo zal Bernard Hulsman in zijn lezing bewijzen. Hij brengt niet alleen de grote diversiteit van het Nederlandse rijtjeshuis in beeld, maar behandelt ook de lange geschiedenis ervan die begint in de oude hofjes in de Nederlandse steden.

Bernard Hulsman
De lezing wordt gegeven door Bernard Hulsman. Hij studeerde politieke wetenschappen en is sinds 1990 redacteur van NRC Handelsblad. Hij schrijft vooral over architectuur en stedenbouw. Daarnaast publiceerde hij in onder meer Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Archis, Items en Die Welt.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Entree: € 12,50. Kaarten kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51 
info@kunstinzichtgroningen.nl, www.kunstinzichtgroningen.nl 
Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of 17 november 's avonds aan de zaal.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen