Agenda

naar overzicht

Debatserie NIEUW LICHT Donderdag 15/9 UITVERKOCHT

20:00 - € 7,50

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Bas Heijne: Onbehagen

Donderdag 15 september is de start van de nieuwe debatserie NIEUW LICHT in de Der Aa-kerk. In deze eerste aflevering presenteert Bas Heijne zijn pamflet Onbehagen. Nieuw licht op de beschaafde mens. Hij gaat daarna onder leiding van Coen Simon en Frank Meester in gesprek met filosoof Thijs Lijster. 

Vertwittering van het debat
De vertwittering van het debat was voor Frank Meester en Coen Simon de belangrijkste drijfveer voor hun idee van de serie filosofische pamfletten NIEUW LICHT. In NIEUW LICHT combineren zij de eeuwenoude denktraditie met het nieuwe denken van onze tijd. Ze leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van filosofen als De Beauvoir, Camus, Freud, Rousseau en Aristoteles. Elk essay levert een origineel en betrokken oordeel op over de huidige tijd en wordt vergezeld van een fragment van de klassieke tekst en een voorwoord van Meester en Simon. In de Der Aa-kerk in Groningen en in de Rode Hoed in Amsterdam wordt na iedere uitgave van het essay een debat georganiseerd. 

Twee krachten
Sigmund Freud meende dat binnen ons 'psychisch gebeuren' twee krachten actief zijn: het lustprincipe en het realiteitsprincipe. Terwijl het lustprincipe ertoe aanzet onze behoefte onmiddellijk te bevredigen, remt het realiteitsprincipe deze behoefte juist af door om te kijken naar de bestaande sociale praktijk. Inmiddels verschilt het maatschappelijk leven behoorlijk van dat uit de tijd van Freud en lijkt de vraag gelegitimeerd of de bestaande sociale praktijk niet veel eerder een ondersteuning is geworden van het lustprincipe. Terwijl cultuur in de opvatting van Freud mogelijk wordt gemaakt door een wisselwerking tussen het lust- en het realiteitsprincipe, lijkt tegenwoordig vooral het lustprincipe van de consument de overhand te hebben. Heijne legt met Freud in het achterhoofd onze beschaving op de sofa en werpt een ontluisterend nieuw licht op de huishouding van onze lusten.

Bas Heijne
Bas Heijne is schrijver, essayist, en columnist voor NRC Handelsblad. In 2008 presenteerde hij VPRO's Zomergasten en in 2015 was hij anchorman in de filosofische televisieserie De volmaakte mens. Zijn essaybundel De wijde wereld werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2014 ontving hij de J. Greshoff-prijs voor zijn essay Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen.

Thijs Lijster 
Thijs Lijster is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie in Groningen. Vorig jaar verscheen van hem De grote vlucht inwaarts. Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld waarin hij analyseert hoe het kan dat we de wereld steeds vaker als iets gevaarlijks zien waarover we geen controle hebben, en hoe dit leidt tot collectief narcisme. 

De bedenkers van NIEUW LICHT
Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken. 

Coen Simon (1972) is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Hij werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles

Dit debat is uitverkocht.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen