Agenda

naar overzicht

Open Monumentendag

Bezoek onze monumentale locaties

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september openen vier van onze monumentale locaties de deuren.

Altijd al een kijkje willen nemen in bijzondere monumentale locaties in het centrum van Groningen? Zaterdag 10 september openen de Der Aa-kerk en de Remonstrantse kerk van 10.00 uur tot 17.00 uur de deuren. En wat verder buiten de stad zijn natuurlijk ook bijzondere gebouwen geopend, zoals de kerk van Klein Wetsinge en de kerk van Leegkerk

Iconen en symbolen
Het thema van Open Monumentendag van dit jaar is Iconen en symbolen. Daarmee wordt verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis. In kerken zie je ze natuurlijk overal: van binnen en van buiten, bijvoorbeeld in ornamenten en schilderingen. Daarnaast hebben de kerken ook een iconische waarde in de stad en in het landschap.

Liggen in de Der Aa-kerk 
Mensen die een kerk eens op een andere manier willen bekijken, moeten zeker naar de Der Aa-kerk komen. Liggend op matjes op de grond kunnen bezoekers met verrekijkers genieten van de bijzondere schilderingen op de gewelven van de kerk.  En natuurlijk wordt er hierbij uitleg gegeven over de betekenis van de gewelfschilderingen. Ook kun je uitgebreide rondleidingen krijgen in de kerk en over de gewelven.  

De kerk van Leegkerk
In de kerk van Leegkerk (achter de wijk Gravenburg) worden rondleidingen gegeven in en om de kerk. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten. En natuurlijk is het mogelijk om te genieten van een kop koffie met taart, geserveerd door vrijwilligers uit de omgeving van de kerk. 

Remonstrantse kerk: modern en klassiek
Bezoekers kunnen in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel een kijkje nemen in de modern ingerichte kerkzaal, ontworpen door de Japanse architecte Moriko Kira. Ook de klassiek ingerichte vergaderruimtes in de voormalige kosterswoning zijn voor iedereen toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven met uitleg over de historie van het gebouw en het huidige gebruik.

Uitzicht op het Reitdiepgebied
Ook de kerk van Klein Wetsinge is geopend tijdens Open Monumentendag. De kerk ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. Bezoekers worden gastvrij ontvangen door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen. Vanuit het bijzondere uitzichtpunt in de nok van de kerk kunnen bezoekers genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied.

Bijzondere Locaties Groningen
Oude gebouwen een nieuw leven geven: dat doet Bijzondere Locaties Groningen. Bijzondere Locaties Groningen verhuurt de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.

Entree: gratis
Tijden: 10.00 uur tot 17.00 uur (de kerk van Klein Wetsinge is geopend van 11.00 uur tot 18.00 uur)

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen