Agenda

naar overzicht

Open Monumentendag

Bezoek onze monumentale locaties

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september openen vier van onze monumentale locaties de deuren.

Altijd al een kijkje willen nemen in bijzondere monumentale locaties in het centrum van Groningen? Zaterdag 9 september openen de Der Aa-kerk en de Remonstrantse kerk van 10.00 uur tot 17.00 uur de deuren. En wat verder buiten de stad zijn natuurlijk ook bijzondere gebouwen geopend, zoals de kerk van Klein Wetsinge en de kerk van Leegkerk

Boeren, burgers en buitenlui
Het thema van Open Monumentendag van dit jaar is Boeren, burgers en buitenlui. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Rondleidingen in Der Aa-kerk 
De naam van de Der Aa-kerk verwijst naar de Aa, een riviertje dat vroeger een belangrijke functie had voor schippers en kooplieden. De kerk heeft tegenwoordig een culturele en zakelijke functie. Meer weten over de geschiedenis van de Der Aa-kerk? Doe dan mee aan een van de rondleidingen. Er worden uitgebreide rondleidingen gegeven in de kerk en over de gewelven van de kerk.  

De kerk van Leegkerk
In de kerk van Leegkerk (achter de wijk Gravenburg) worden rondleidingen gegeven in en om de kerk. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten. En natuurlijk is het mogelijk om te genieten van een kop koffie met taart, geserveerd door vrijwilligers uit de omgeving van de kerk. 

Van 15.00 uur tot 16.00 uur zingt vocaal ensemble Vocalo in de kerk. Vocalo is een ensemble van vijftien enthousiaste zangers, onder leiding van dirigent Wim Bos en met pianobegeleiding van Moniek Timmer, die geen muzikale uitdaging uit de weg gaan. Een juiste balans van klassieke componisten (zoals Bruckner, Schubert, Fauré en Jenkins) en moderne werken (van bijvoorbeeld Queen, Charlotte Church en Keltische muziek) zijn kenmerkend voor het concertprogramma van Vocalo.   

Remonstrantse kerk: modern en klassiek
Bezoekers kunnen in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel een kijkje nemen in de modern ingerichte kerkzaal, ontworpen door de Japanse architecte Moriko Kira. Ook de klassiek ingerichte vergaderruimtes in de voormalige kosterswoning zijn voor iedereen toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven met uitleg over de historie van het gebouw en het huidige gebruik.

Uitzicht op het Reitdiepgebied
Ook de kerk van Klein Wetsinge is geopend tijdens Open Monumentendag. De kerk ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. Bezoekers worden gastvrij ontvangen door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen. Vanuit het bijzondere uitzichtpunt in de nok van de kerk kunnen bezoekers genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied.

Bijzondere Locaties Groningen
Oude gebouwen een nieuw leven geven: dat doet Bijzondere Locaties Groningen. Bijzondere Locaties Groningen verhuurt de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.

Entree: gratis
Tijden: 10.00 uur tot 17.00 uur (de kerk van Klein Wetsinge is geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur)

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen