Agenda

naar overzicht

Orgel & Film

20:00 - € 12,50

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Der Müde Tod

Tijdens het Schnitgerfestival is er op woensdagavond 1 november een bijzondere filmvoorstelling in de Der Aa-kerk. De film Der Müde Tod van Fritz Lang wordt vertoond, met live orgelmuziek van Berry van Berkum. 

Der Müde Tod is een Duitse dramafilm uit 1921. De film gaat over een jonge vrouw die probeert haar geliefde terug te halen van de doden. Na een visioen valt ze flauw en wordt ze naar een arts gebracht. Die geeft haar een gif. Ze komt tegenover de Dood te staan. Hij laat haar drie brandende kaarsen zien. Die stellen elk het leven van een mens voor. Bij het uitgaan van de kaars sterft de persoon. Als zij erin slaagt een van de drie levens te redden, zal ze haar geliefde terugkrijgen.

Stomme film
Orgels werden lange tijd gebruikt als begeleiding bij film. In de tijd dat alle films zonder geluid werden gemaakt, werd de muziek verzorgd door een orkest. En omdat een orgel als een compleet orkest kan klinken, werd de combinatie gauw gemaakt. Een orgel bleek het perfecte begeleidingsinstrument voor film. 

Berry van Berkum
Het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk wordt deze avond bespeeld door Berry van Berkum. Hij is actief als improvisator, componist, solist en jazzpianist. Als docent orgel en piano is Van Berkum verbonden aan De Lindenberg, centrum voor Kunst en Cultuur te Nijmegen. Hij behaalde meerdere malen prijzen op internationale orgelconcoursen (onder meer bij het Dollard Festival) en werkte als solist en begeleider mee aan verschillende cd- en radio-opnamen. Het begeleiden van ‘stomme’ films is een van zijn specialiteiten.

Schnitgerorgels in Groningen
De Schnitgerorgels zijn beroemd en nergens ter wereld is een stad waar er drie bewaard zijn gebleven: in de Der Aa-kerk, de Martinikerk en in het Pelstergasthuis. Orgelliefhebbers uit de hele wereld komen naar Groningen om deze orgels te horen of om er op te spelen. Ook het festival trekt bezoekers uit vele landen. De Stichting Groningen Orgelstad organiseert het festival om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit culturele erfgoed.

Entree: € 12,50.
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van het Schnitgerfestival.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen