Agenda

naar overzicht

International Martini Organ Competition Groningen - Der Aa-kerk

t/m - € 5,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Orgelconcours en workshop

Van 3 tot en met 11 augustus vindt de International Martini Organ Competition Groningen plaats, een internationaal orgelconcours met daaromheen masterclasses, concerten en excursies. Natuurlijk wordt ook het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk tijdens dit orgelconcours bespeeld. Het concours wordt georganiseerd door de Stichting Martinikerk Groningen in samenwerking met het Prins Claus Conservatorium en het Peter de Grote Festival.

Tweede ronde
Op dinsdag 8 augustus vindt om 16.00 uur de tweede ronde van het concours plaats op het orgel van de kerk. Het concours, dat open staat voor professionele organisten en vakstudenten tot 35 jaar, kent in totaal drie ronden. Het te spelen repertoire varieert van Sweelinck, Noord-Duits, via Johann Sebastian Bach en Felix Mendelssohn Bartholdy tot het opdrachtwerk dat componist Jan Welmers voor het orgel in de Der Aa-kerk heeft geschreven.

De eerste ronde van het concours vindt plaats op de orgels van de Pelstergasthuiskerk en de Martinikerk. De finale is in de Martinikerk.

Workshop
Op zaterdag 5 augustus is er om 10.00 uur een workshop van Daniël Zaretsky (vrije keuzerepertoire tot 1850). Aanmelden voor deze workshop kan bij Harrie de Vries: h.a.de.vries@pl.hanze.nl. Actieve deelname is mogelijk voor een beperkt aantal vakstudenten. Passieve deelname staat voor iedereen open. Ook zijn passe-partouts voor het hele festival beschikbaar.  

Orgelbouwer Arp Schnitger
Al rond 1700, nog tijdens zijn leven, nam de faam van orgelbouwer Arp Schnitger bijna mythische vormen aan. Net als zijn Italiaanse vioolbouwende collega's Stradivarius en Guarneri was hij letterlijk wereldberoemd met grote opdrachten in Berlijn, Hamburg, Portugal en....... provincie en stad Groningen.

Buiten de stad Groningen is nergens een stad in Europa te vinden met maar liefst drie originele, schitterend bewaarde en gerestaureerde orgels waarin Schnitger een belangrijk aandeel had. Zijn respect voor wat er al was draagt bij aan de klankrijkdom van de orgels in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en de Pelstergasthuiskerk. Bovendien was de ontwikkeling van deze instrumenten niet afgesloten toen Schnitger zijn werk had opgeleverd, waardoor ook klankkleuren van latere signatuur deel uitmaken van hun palet. Door de klankkwaliteit van deze orgels, de enorme kleurenrijkdom en de verrassingen die ze alle drie te bieden hebben, voelen organisten uit de hele wereld zich steeds opnieuw geïnspireerd en uitgedaagd erop te spelen en hun vakmanschap eraan te slijpen. 

Meer informatie
Entree tweede ronde concours 8 augustus: € 5,-
Entree losse workshops: € 5,-
Meer informatie over het concours, de concerten, jury en de deelnemers is te vinden op de website van de International Martini Organ Competition Groningen

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen