Agenda

naar overzicht

Zomerse orgelconcerten in de Der Aa-kerk

t/m 20:00 - 21:30 - € 10,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Orgelserie op maandagavonden

Van 27 juni tot en met 1 augustus organiseert organist Peter Westerbrink zes orgelconcerten op het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. De concerten vinden plaats op maandagavonden. 

27 juni Peter Westerbrink
Peter Westerbrink is sinds 1992 organist van het Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. Westerbrink heeft door zijn interpretatie en kennis van de oude Noord-Europese orgelmuziek internationaal een naam weten op te bouwen als concertgever, docent en jurylid. Hij speelt deze avond het programma Orgelcultuur van de Hanze: Matthias Weckman (1616-1674), met enkele topwerken van Weckman, zoals de grote variatiereeks over Es ist das Heil uns kommen her.

4 juli Pieter van Dijk
Pieter van Dijk heeft een programma samengesteld dat beide 'gezichten' van het orgel laat horen. Het oude pijpwerk klinkt in werken van Johann Sebastian Bach. Het romantische orgel krijgt alle kans in werken Johannes Brahms en Max Reger. Het programma opent met Praeludium und Fuge in c van Felix Mendelssohn. Van Dijk is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. 

11 juli Jan Hage
Jan Hage is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Hij geeft veel concerten in binnen- en buitenland en hij maakt radio-, tv- en cd-opnames. Ook is hij actief als continuo-speler en begeleider van solisten en koren. Als solist trad hij op onder andere op met Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles. In 2011 werd Hage benoemd als organist van de Dom in Utrecht.

18 juli Jan Vermeire (B)
Jan Vermeire experimenteert graag en zoekt naar vernieuwing in het orgelleven om het instrument van zijn stoffige imago af te helpen. Zo werkt hij regelmatig samen met de flamencomuzikanten Michel Gillain en Antonio Paz. Met verteller Peter Van Bouwel brengt hij als de OrgelJan orgelsprookjes voor kinderen. Hij speelt vaak samen met andere klassieke muzikanten. In de Der Aa-kerk speelt hij deze avond Orpheus en zijn leerlingen - van Sweelinck tot Bach.

25 juli Toon Hagen
Toon Hagen houdt zich al jaren bezig met het fameuze Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Deze avond laat Hagen zijn orgelversie horen, waarmee bij lovende kritieken oogstte. De warme klanken van het Schnitgerorgel, in combinatie met de weldadige akoestiek van de kerk, staan borg voor een ongekende luistersensatie. Als cantor-organist is Toon Hagen verbonden aan de Grote of Sint-Michaëlskerk te Zwolle. Hagen is mede-oprichter van het Zwolse orkest Musica Michaelis, een orkest van professionele musici. 

1 augustus Peter Westerbrink
Ter afsluiting van de zomerserie laat Peter Westerbrink zijn licht schijnen op orgelwerken van Max Reger. Het veelzijdige Schnitgerorgel van de Der Aa-kerk blijkt heel geschikt voor de hoogromantische orgelmuziek van Reger. Centraal staat de grote Passacaglia und Fuge in f. Regers uitspraak 'Bach ist Anfang und Ende aller Musik' doet vermoeden welke componist aan het begin en eind van dit concert geprogrammeerd staat. Wie nog steeds denkt dat Reger synoniem is aan hoogdravende en bulderende orgelmuziek, moet vooral komen luisteren.

Entree: € 10,-, kaartverkoop aan de deur.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen