Agenda

naar overzicht

Orgelwandelavond

19:30 - € 22,50

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Orgelavond met vijf organisten, twee orgels, twee kerken en wandeling

Tijdens het Schnitgerfestival is er op vrijdag 3 november een orgelwandelavond. Deze avond begint met een concert op het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. Beleef op één avond de muziek van twee verschillende Schnitgerorgels en vijf organisten die ieder hun eigen specialiteit of thema ten beste geven. En dan ook nog in twee mooie kerken met hun eigen sfeer en akoestiek. 

Orgelbouwer Arp Schnitger
Heb je er wel eens bij stilgestaan dat orgelbouwer Arp Schnitger hoogstpersoonlijk in 1697 door de stad en over de Vismarkt heeft gelopen toen hij het destijds grootste orgel in Nederland bouwde in de Der Aa-kerk? Het is leuk om dat te bedenken tijdens de wandeling van de Der Aa-kerk naar de Martinikerk.

Improvisatie en romantische orgelmuziek
De avond begint in de Der Aa-kerk. Geerten Liefting improviseert en Stephan van de Wijgert laat romantische orgelmuziek horen. Ze spelen overigens niet op het in 1697 gebouwde orgel, want dat werd verwoest toen in 1710 de toren van de Der Aa-kerk instortte. Het huidige Schnitgerorgel werd gebouwd in 1702 is in 1814 overgeplaatst uit de Broerkerk.

In de Martinikerk brengt Peter van der Zwaag orgelmuziek van voor de tijd van Bach. Gonny van der Maten speelt Bach en Wouter Koelewijn Neo-barokke muziek. De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18e eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Antoni Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. 

Combinatie van locaties en muziekstijlen
Dit belooft een bijzondere avond te worden door de combinatie van locaties en muziekstijlen. Speciaal aanbevolen voor mensen die eens willen kennismaken met orgelmuziek. Je krijgt de kans om allerlei soorten orgelmuziek te horen en te beleven; orgelmuziek gespeeld door top-organisten op ’s werelds mooiste orgels.

Schnitgerorgels in Groningen
De Schnitgerorgels zijn beroemd en nergens ter wereld is een stad waar er drie bewaard zijn gebleven: in de Der Aa-kerk, de Martinikerk en in het Pelstergasthuis. Orgelliefhebbers uit de hele wereld komen naar Groningen om deze orgels te horen of om er op te spelen. Ook het Schnitgerfestival trekt bezoekers uit vele landen. De Stichting Groningen Orgelstad organiseert het festival om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit culturele erfgoed.

Entree: € 22,50.
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van het Schnitgerfestival.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen