Agenda

naar overzicht

Orgelweekend in de Der Aa-kerk

t/m

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Stichting Groningen Orgelstad organiseert orgelfestival in Groningen

Van vrijdag 17 oktober tot en met zondag 19 oktober staat de Der Aa-kerk in het teken van orgelmuziek tijdens het Schnitgerfestival dat wordt georganiseerd door de stichting Groningen Orgelstad.

Tijdens het festival ligt het focus op de drie Schnitgerorgels (Der Aa-kerk, Martinikerk en Pelstergasthuiskerk). Vooral deze orgels vormen het podium voor het vieren van de ‘eeuwfeesten’ van twee bekende orgelcomponisten, namelijk Franz Tunder (geboren in 1614), de schoonvader van Dieterich Buxtehude, en Carl Philipp Emanuel Bach (geboren in 1714), de beroemde zoon van J.S. Bach. Van deze organisten worden ook koor- en kamermuziekwerken uitgevoerd.

Voor de zondagochtend staat een bijzondere cantatedienst gepland in de Der Aa-kerk, waarbij meerkorige stukken van G. Gabrieli, M. Praetorius en H. Schütz klinken. De zaterdag biedt een grote variëteit aan vast terugkerende festivalonderdelen, zoals cultuureducatie voor jongeren, dit jaar in de vorm van een concert voor en door jongeren. Andere onderdelen zijn de masterclass in de Martinikerk en de vrije orgelbespeling in de Der Aa-kerk. Op zaterdag worden ook excursies aangeboden in de provincie.

Kijk voor meer informatie over de concerten, de programma's en kaartverkoop op de websites www.schnitgerfestival.nl en www.orgelstad.nl.

Programma
vrijdag 17 oktober - Orgelmarathon met zes organisten

Aanvang: 20.00 uur (tot ca. 24.00 uur)
Orgelmarathon Schnitgerfestival met werken van Tunder, J.S. Bach, C.Ph.E. Bach, Romantische orgelwerken, neo-barokke orgelwerken en improvisaties
Organisten:  Vincent van Laar, Wouter Koelewijn, Hayo Boerema, Gerben Mourik, Jochem Schuurman en Toon Hagen
Toegang: € 22,-; voorverkoop via Ticketservice: € 20,-; CJP/student: € 11,-; kinderen  < 12 jaar: gratis

zaterdag 18 oktober - Vrije orgelbespeling
Aanvang: 10.00 uur (tot ca. 12.00 uur)
Tijdens het Schnitgerfestival wordt het orgel van de Der Aa-kerk opengesteld voor bespeling door amateurs. Kijk voor meer informatie op www.orgelstad.nl

zaterdag 18 oktober -  Wandelconcert
Aanvang: 20.00 uur (vervolg 21.00 uur Martinikerk)
Wandelconcert Schnitgerfestival met werken van Tunder, Weckmann en J.S. Bach (Der Aa-kerk) en Concerto G-Dur van C.Ph.E. Bach (Martinikerk)
Organist: Leo van Doeselaar i.s.m. The Northern Consort
Toegang: € 22,-; voorverkoop via Ticketservice: € 20,-; CJP/student: € 11,-; kinderen  < 12 jaar: gratis

zondag 19 oktober - Cantatedienst
Aanvang:  10.30 uur
Gezamenlijke Cantatedienst van de Prot. wijkgemeente Nieuwe Kerk en de Lutherse Gemeente Groningen. Er worden werken uitgevoerd voor 16 vocale en instrumentale stemmen van Gabrieli, M. Praetorius en Schütz.
Uitvoerenden: Jelte Hulzebos m.m.v. Cantate Consort, Ensemble Sonus Vita o.l.v. Anjo de Haan en Ensemble Copper & Zink o.l.v. Nicholas Emmerson en verschillende solisten.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen