Agenda

naar overzicht

Kerstconcert Roden Girl Choristers

20:00 - € 15,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Festival of Lessons and Carols

De Roden Girl Choristers sluiten het jaar af met een sfeervol kerstconcert op woensdagavond 21 december in de Der Aa-kerk. Onder leiding van Sonja de Vries en Hoite Pruiksma verzorgen de Roden Girl Choristers een Festival of Lessons and Carols, zoals in Engeland op veel plaatsen gebruikelijk is.

Programma
Tijdens het Festival of Lessons and Carols worden korte lezingen afgewisseld met koorwerken. Het festival biedt een gevarieerd programma met solisten en meerstemmige composities. 

Naast traditionele carols, zoals Once in royal David’s city en Hark, the Herald-Angels Sing, in de beroemde zettingen van David Willcocks, zingt het koor een paar werken in een moderner jasje: twee delen uit A Ceremony of Carols van Benjamin Britten en Sweet was the Song van Andrew Carter. Ook maakt het koor een uitstapje naar de Nederlandstalige Hoe leit dit Kindeke van Margaretha Christina de Jong, waarvan het koor de première brengt. Een componist als John Rutter weet de kerstsfeer vaak heel goed te treffen. Van hem zingen de choristers What sweeter music en Star Carol.

Engelse traditie
Met enige regelmaat bezoekt het koor kathedralen en colleges in Engeland om de Anglicaanse traditie steeds beter te leren kennen. Momenteel zijn de voorbereidingen voor een studiereis in 2017 naar onder andere Cambridge - waar de traditie van Festival of Lessons and Carols in 1918 begon - en Ely in volle gang.

De laatste decennia zijn in Engeland de meisjeskoren in Anglicaanse kathedralen enorm tot bloei gekomen. Sarah MacDonald (Director of Music van de Girl Choristers in Ely Cathedral) beschreef onlangs in een artikel in The Telegraph hoe de meisjeskoren de aanvankelijk heersende scepsis overwonnen en zich inmiddels in de meeste grote kathedralen een vaste plek hebben verworven naast de traditionele jongenskoren. “Kinderen moeten, ongeacht het geslacht, worden aangemoedigd om hun eigen stem te vinden”, aldus MacDonald. De Roden Girl Choristers sluiten hier graag bij aan en zijn verheugd dit te mogen laten horen in een van de ‘kathedralen’ van het noorden, de Der Aa-kerk.

Entree
Voorverkoop: € 15. Kaarten zijn online verkrijgbaar bij boekhandel Daan Nijman of telefonisch: 06-441 081 92.
Aan de deur: € 18. Kinderen t/m 12 jaar kunnen het concert gratis bezoeken (met kinderkaart).

Roden Girl Choristers
Het meisjeskoor bestaat sinds 2000 en telt ongeveer 23 meisjes. Het koor maakt deel uit van Stichting Koorschool Noord Nederland. Deze dynamische groep meiden, onder leiding van dirigente Sonja de Vries, heeft zich inmiddels een klinkende reputatie verworven. Het doel van de Roden Girl Choristers is om referentiepunt te zijn voor meisjeskoorzang in Nederland. Het koor musiceert op een semiprofessioneel niveau en heeft een plaats op de belangrijkste concertpodia in heel Nederland en in het buitenland. Met ongeveer twintig concerten per jaar en concertreizen in binnen- en buitenland bereiken de Roden Girl Choristers een grote schare enthousiaste toehoorders. De choristers werken mee aan grote producties voor koor en orkest, zoals de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach en Carmina Burana van Carl Orff. Wat repertoirekeus betreft vormt de Anglicaanse koortraditie een onuitputtelijke bron van inspiratie. De vaste begeleider van het koor is organist Sietze de Vries. Meer informatie, een concertagenda en geluidsfragmenten zijn te vinden op www.rodengirlchoristers.nl.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen