Agenda

naar overzicht

Rosita Steenbeek Bevrijdingslezing Rose

20:00 - € 10,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Vluchten voor de vrijheid

Donderdag 5 mei vertelt Rosita Steenbeek in de Der Aa-kerk over haar roman Rose, waarin zij het waargebeurde verhaal vertelt van haar grootmoeder.

Vluchten voor de vrijheid
Steenbeek geeft op Bevrijdingsdag een lezing in de Der Aa-kerk over het verhaal van Gretchen Lehmkuhl, de moeder van haar oma Rose die samen met haar zoon Hans vanuit Duitsland naar Nederland vluchtte en hier een Jodenster moest dragen.

Rosita Steenbeek heeft een bijzondere band met Groningen: haar vader werd geboren in de pastorie van Dorkwerd, een klein dorpje behorende bij de gemeente Groningen. De famillie van haar oma Rose maakte deel uit van de joodse gemeenschap in Winschoten. De broer van Rose, Hans Lehmkuhl, vluchtte in 1934 vanuit Duitsland naar Nederland en was later als etaleur werkzaam op landgoed Nienoord in Leek.

Rose
Rosita Steenbeek vertelt in haar nieuwste boek vooral het levensverhaal van Rose, dochter van een joodse moeder en een Duitse vader. De Eerste Wereldoorlog maakte een bruusk eind aan haar zorgeloze jeugd, maar in 1920 lijkt op het paradijselijke Duitse Waddeneiland Wangeroog het geluk weer te keren. In 1929 verliest Rose haar hart aan Gerhard, een Nederlandse dominee. Het echtpaar vestigt zich uiteindelijk in de Hoeksche Waard, een ideale plek om drie kinderen een harmonieuze jeugd te geven. Maar aan die harmonie komt een eind.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei, haar verjaardag, ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. “Dat doet mijn volk” is het eerste wat door haar heen gaat: het volk dat ook Roses geliefde schrijvers en dichters Goethe, Schiller, Hölderlin, Heine en Rilke voortbracht. Roses man Gerhard sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt.

Roses joodse familie was in de jaren dertig al uitgewaaierd over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind, maar sommigen weigerden Duitsland te verlaten. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie aan verschillende kanten van het front terecht.

Rose is een verhaal over een grote liefde tussen twee mensen, maar ook over vergeving en hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit. 

Rosita Steenbeek deed jarenlang bronnenonderzoek voor dit boek. Zij werd onlangs genomineerd voor de CLO literaire juryprijs. Eregast deze avond is René de Vries, hij overleefde de oorlog door onder te duiken, maar verloor vele familieleden, in Auschwitzch en Sobibor, net als de schrijfster.

Deze lezing is een initiatief van Imazighen Advies en wordt gesteund door de gemeente Groningen, Boekhandel Van der Velde, Bijzondere Locaties Groningen en HMB Signaal.

Entree: € 10,- (gratis met Stadjerspas: zie www.stadjerspas.nl)
Kaartverkoop: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47
Informatie: akerkhof@boekhandelvandervelde.nl

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen