Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Russisch realisme rond Ilya Repin

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Peredvizhniki

Woensdagavond 9 november is er een Kunst In Zicht-lezing in de Remonstrantse kerk over het Russisch Realisme rondom Ilya Repin.

In het Drents Museum in Assen is vanaf 25 september een overzicht te zien van het Russisch realisme rond de schilder Ilya Repin. De tentoonstelling omvat vijfenzeventig werken die afkomstig zijn uit het Staats Russisch Museum in Sint Petersburg. 

Peredvizhniki
Net als in andere West-Europese landen kwamen kunstenaars in Rusland in de tweede helft van de negentiende eeuw in verzet tegen het kunst-establishment. Zij wilden zich bevrijden van de door hen als verstikkend ervaren macht van de Keizerlijke Kunstacademie, die tot dan toe het kunstenaarsleven in Rusland volledig beheerste. 

In 1870 verenigde een aantal schilders zich onder de naam Peredvizhniki, dat zwervers of trekkers betekent. Tot de leden behoorden grote namen als Ilya Repin, Vladimir Makovsky en Valentin Serov. Geen verheven onderwerpen meer, maar sociaal-kritische thema’s zoals erbarmelijke leefomstandigheden, zware arbeid en honger werden verbeeld in hun schilderijen. Hiermee wilden zij een debat over sociale hervormingen uitlokken. Hun portretten van het gewone volk, de elite, vrienden en familie waren van ieder idealisme gespeend en gaven de realiteit weer. Maar ook volksverhalen en verhalen uit de Russische geschiedenis werden weergegeven op het doek. Het harde dagelijks bestaan werd in al zijn facetten door de Peredvizhniki met een helder en fris kleurgebruik tot kunst verheven. 

Deze lezing wordt gegeven door Trudy de Lange, zij is kunsthistorica en geeft lezingen voor diverse instellingen.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Entree: € 12,50. Kaarten kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nl, www.kunstinzichtgroningen.nl
Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of aan de zaal.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen