Agenda

naar overzicht

Satiefestival in de Der Aa-kerk

12:00 - 17:30

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Godfather of minimal music?

Zondag 15 november is er een Satiefestival in de Der Aa-kerk. Onder andere pianist/dirigent Reinbert de Leeuw speelt deze middag werken van de Franse componist Satie.

Reinbert de Leeuw
Klassieke muziek wordt zelden een hit, maar in de jaren tachtig had De Leeuw een enorm succes met zijn opname van de Gymnopédies van deze excentrieke Franse componist. De Leeuw speelde deze sfeervolle muziek dan ook, ‘met een grote innerlijke rust en een onmiskenbare visie,’ aldus dagblad Trouw. Hij zegt over Satie: 'Hij was een componist die zich nergens iets van aantrok. Dat fascineert mij ongelooflijk.’ Reinbert de Leeuw is bezeten van de mystieke, bijna middeleeuws pure pianomuziek die Satie aan het eind van de 19e eeuw in Parijs schreef. De Leeuw vindt zijn Satie-opnamen intussen 'vreselijk', wat heel nieuwsgierig maakt naar zijn interpretaties veertig jaar later.

Kees Wieringa 
Pianist, componist en programmamaker Kees Wieringa is in eerste instantie bekend geworden door werken uit te voeren van de Nederlandse componisten Jacob van Domselaer, Daniël Ruyneman en Simeon ten Holt. Behalve als pianist is hij ook bekend als maker van radio- en televisieprogramma's. Als solist heeft Wieringa met veel orkesten opgetreden. Zo speelde hij onder andere met het Residentie Orkest, het Radio Symfonieorkest, het Balletorkest en het Noord Nederlands Orkest. Als pianist heeft hij deelgenomen aan diverse festivals.

Martin Grudaj studeerde cum laude af aan het Conservatorium in Den Haag onder leiding van Lucia Swarts en Troels Svan. Hij heeft, door zijn vertrouwdheid met de volksmuziek van zijn vaderland Albanië, speciale affiniteit ontwikkeld voor improvisatie. Met pianiste Elena Malinova vormt hij het Duo Albarus. Voor Erik Le Cornu Huele is improvisatie essentieel in zijn spel: de vrijheid om zich in het nu te laten inspireren. 

Programma
12.00 uur: Kees Wieringa - piano: Simeon ten Holt (Soloduiveldansen) Wieringa en Satie (Pièces froides)

13.00 uur lunchpauze

14.00 uur: Duo Martin Grudaj, cello & Erik Le Cornu Huele, piano, met als gast sopraan Eske Tibben, zang: Arvo Pärt (Spiegel im Spiegel), Mompou, Huele en Satie

15.30 uur: Reinbert de Leeuw - piano: Satie (Gymnopédies, Ogives, Gnossiennes, le Fils des Etoiles, Sonneries de la Roses + Croix)

Entree: € 18,- (standaardprijs) of € 10,- + envelop met wat je kunt bijdragen (gereduceerd tarief). Vul hiervoor bij het bestellen de actiecode +envelop in, en neem envelop met inhoud mee naar het festival. Kaarten zijn rechtsboven op deze pagina verkrijgbaar.

Zie voor meer informatie de website van het Satiefestival

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen