Agenda

naar overzicht

Schnitgers Droom: De klank van Rothko

Schnitgers Droom-concert

Na de veelgeroemde tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum in 2015 staat de Amerikaanse schilder Mark Rothko weer volop in de belangstelling in Nederland. In de Der Aa-kerk worden op vrijdag 8 en zaterdag 9 april de mysterieuze schilderijen van Rothko gelinkt aan muziek.

In De klank van Rothko op vrijdag 8 april klinkt verstilde orgelmuziek van de New Yorker Morton Feldman. Hij was bevriend met Rothko en schilderde met noten. Videocollectief Werc projecteert Rothko digitaal op muziek van John Cage. De Nederlandse componist Mark van Platen doet muzikaal verslag van zijn bezoek in After visiting Rothko.  Een theatrale tegenhanger in het concert is de muziek die Fluxuscomponist Henning Christiansen schreef bij Eurasienstab, een performance van kunstenaar Joseph Beuys. Op het grote doek wordt de filmversie van deze opmerkelijke performance vertoond in de Der Aa-kerk.

Schnitgers Droom
Dit concert is onderdeel van Schnitgers Droom. De Der Aa-kerk beschikt over een orgel van de Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719). Met een succesvol festival werd in 2011 het beroemde orgel na jaren van restauratie opnieuw in gebruik genomen. Met Schnitgers Droom brengt de Stichting Der Aa-kerk een serie concerten met als rode draad ‘traditie en vernieuwing’. Het programma brengt orgelcultuur op een brede, toegankelijke en inspirerende manier in beeld en is nadrukkelijk meer dan het traditionele kerkorgel. 

20.15 uur: inleiding
21.00 uur: concert / film

Johan Luijmes - orgel
Hayo Boerema - orgel
Werc - visuals

entree: € 15,-. Kaarten zijn rechtsboven op deze website verkrijgbaar, bij boekhandel Godert Walter en bij boekhandel Van der Velde (Akerkhof).

Kijk hier voor meer informatie over het concert op zaterdag 9 april.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen