Agenda

naar overzicht

Schrijver in de kerk: Abdelkader Benali

Met Margriet Bos en Remko Wind

Zondagmiddag 6 november is Abdelkader Benali te gast tijdens de dertiende editie van Schrijver in de kerk in de kerk van Klein Wetsinge.

Abdelkader Benali
Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Benali debuteerde op eenentwintigjarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee, waarvoor hij de Geertjan Lubberhuizenprijs kreeg. Dit eerste boek betekende meteen zijn doorbraak als schrijver. In de jaren direct daarna deed Benali ook van zich spreken als literatuurcriticus, verhalen- en toneelschrijver en dichter. In 2002 verscheen zijn tweede roman, De langverwachte, waarmee hij definitief zijn naam vestigde als schrijver in de Nederlandse literatuur. 

Zijn volgende roman, Laat het morgen mooi weer zijn, bezegelde zijn overstap van uitgeverij Vassallucci naar De Arbeiderspers. Binnen anderhalf jaar verschenen ook Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, de dichtbundel Panacee, het toneelstuk Jasser en de reportage Berichten uit een belegerde stad. 

Fascinatie voor hardlopen
In  2006 kwam Feldman en ik uit. Daarna volgde de roman De Marathonloper, Benali’s verbeelding van zijn eigen ervaringen met en fascinatie voor het hardlopen. In 2009 zag de roman De stem van mijn moeder het daglicht, waarin Benali terugkeerde naar het thema uit Bruiloft aan zee: dat van het migrantenkind tussen twee culturen. In 2010 verscheen een nieuwe hardlooproman, Zandloper, en in datzelfde jaar De weg naar Kaapstad. Afrika en het WK voetbal 2010, Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs.

Chez Benali
Ook zijn vrouw Saida is deze middag aanwezig in Klein Wetsinge. Met haar maakte Benali het tv-programma Chez Benali. In dit culinaire programma reizen Abdelkader en Saida langs de geuren, geheimen en verhalen van Marokko en zijn keuken. Hun culinair-historische ontdekkingsreis brengt het echtpaar langs de kleurrijke en bewogen historie van Marokko en laat hen bijzondere personen ontmoeten. In elke aflevering staat één gerecht centraal: van Arganolie tot Bastilla. 

Aan de tand gevoeld
Abdelkader Benali wordt tijdens Schrijver in de Kerk in de kerk van Klein Wetsinge aan de tand gevoeld door interviewer Margriet Bos. Zij werkt voor verschillende bedrijfsbladen en is regelmatig interviewer voor Schrijver in de Kerk. Sidekick in het programma vormt ook dit keer weer de veelzijdige Groninger musicus Remko Wind. Hij werkt als allround multi-instrumentalist mee aan vele producties, bands en solo-projecten. Ook was hij langere tijd balletpianist voor het NND. Daarnaast is Remko muziekdocent. 

Schrijver in de kerk
Deze literaire ontmoeting wordt georganiseerd door Bijzondere Locaties Groningen en Stichting Oude Groninger Kerken. Eerder waren onder andere Lieve Joris, Aaf Brandt Corstius, Kader Abdolah en Renate Dorrestein te gast.

Aanvang 15.00 uur (kerk open om 14.30 uur), einde 17.00 uur.
Entree: € 12,50 (inclusief hapje/drankje). 
Kaarten zijn nog verkrijgbaar bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47). 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen