Agenda

naar overzicht

Selfies uit de Gouden Eeuw

19:30 - 21:30

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Lezing over Hollandse zelfportretten

Dinsdag 17 november geeft kunsthistorica Saskia Goddijn in de Remonstrantse kerk een lezing over de geschiedenis van de opkomst van het zelfportret

Geschiedenis van het zelfportret
Zelfportretten behoren tot de aantrekkelijkste en spannendste portretten die er zijn. In een zelfportret presenteert een kunstenaar zichzelf; hij (of zij) laat zien wat hij belangrijk vindt en hoe hij zijn beroep, status of positie in de wereld voor het voetlicht wil brengen. In een zelfportret laat de kunstenaar zien hoe hij eruit ziet, maar ook wat zijn talent is als schilder. 

In deze lezing schets kunsthistorica Saskia Goddijn de geschiedenis van de opkomst van het zelfportret als zelfstandig genre in de Renaissance, staat zij stil bij de diverse functies die een 'selfie' in de Gouden Eeuw kon hebben en de artistieke moeilijkheden en mogelijkheden van het zelfportret. Dat doet zij aan de hand van fascinerende voorbeelden van  de zelfportretten die tijdens de tentoonstelling Hollandse zelfportretten -Selfies van de Gouden Eeuw te zien zijn in het Mauritshuis in Den Haag van 8 oktober 2015 tot 3 januari 2016. 

Saskia Goddijn
Deze lezing wordt gegeven door Saskia Goddijn. Zij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en geeft al jaren cursussen en lezingen, onder andere bij HOVO Amsterdam. Daarnaast organiseert ze kunstreizen. Haar specialisatie is de kunst van de Contrareformatie, maar ze spreekt ook graag open en relativerend over andere onderwerpen zoals symboliek, zondige vrouwen en moderne kunst. 

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Deze stichting legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Entree: € 12,50
Opgave: info@kunstinzichtgroningen.nl
Zie voor meer informatie de website van Kunst In Zicht

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen