Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Sjoerd de Vries - magisch laborant

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Friese kunstschilder

Woensdag 23 november organiseert Kunst In Zicht in de Remonstrantse kerk een lezing over de Friese kunstschilder Sjoerd de Vries. In november wordt hij 75 jaar. Museum Belvédère in Oranjewoud biedt daarom in het najaar een overzicht van zijn werk, waarin een ander beeld van de kunstenaar wordt getoond dan tot nu toe is gebeurd.

‘Het is een gave’, zegt Sjoerd de Vries over zijn kunstenaarschap. In 2015 nam hij de prestigieuze Gerrit Benner prijs in ontvangst. De jury roemde zijn ‘unieke, zeer herkenbare oeuvre’, dat ‘nog voortdurend in ontwikkeling is en van hoge kwaliteit’.

Minerva
De Vries bracht zijn jeugd door in Oudehaske. Op de ambachtsschool haalde hij vakdiploma's voor machinebankwerker en huisschilder, maar zijn interesse voor kunst maakte dat hij naar de kunstacademie Minerva in Groningen ging. Het was van korte duur: hij bleek daar slecht inpasbaar. Om aan de kost te komen ging hij vervolgens werken als huisschilder, melkcontroleur en landarbeider. In de jaren vijftig kwam De Vries in contact met de autodidactische schilder Boele Bregman en de naïeve schilder Jentsje van der Sloot. Erkenning kreeg De Vries na zijn eerste expositie in 1962. Later volgden solotentoonstellingen in het Fries Museum (1992), het Singer Museum in Laren (1996) en het Gemeentemuseum Den Haag (2003).

Gemengde techniek
De Vries’ handelsmerk is de gemengde techniek geworden: oud karton met beenderlijm dat hij insnijdt, bewerkt met een strijkijzer, beschildert en nogmaals met het mes bewerkt. De kunstenaar beschouwt zijn atelier in Heerenveen als zijn laboratorium en schrijver Theun de Vries noemde hem ooit ook ’een magische laborant’. Het landschap van De Deelen, volgens de Vries 'de onderkant van de Himalaya', is een van zijn favoriete onderwerpen.

De lezing wordt gegeven door Han Steenbruggen en Susan van den Berg. Han Steenbruggen is directeur van Museum Belvédère in Oranjewoud. Susan van den Berg, museummedewerker en publicist, heeft onderzoek gedaan naar het leven en werk van Sjoerd de Vries.

Entree: € 12,50
Kaarten kunnen telefonisch, per e-mail of via de website worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, tel. 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nlwww.kunstinzichtgroningen.nl
Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of 23 november 's avonds aan de zaal.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen