Agenda

naar overzicht

Soundsofmusic/Schnitgers Droom: Oostenwind

Oostenwind

Van 27 oktober tot en met 1 november is het weer tijd voor het festival Soundsofmusic. In de Der Aa-kerk zijn tijdens Soundsofmusic drie concerten. Het concert op zondagmiddag is een Schnitgers Droom-concert in het kader van Soundsofmusic. 

Het historische Schnitgerorgel wordt bespeeld door organist Johan Luijmes, samen met een strijkkwartet en de traditionele Japanse instrumenten sho en shakuhachi. De verstilde muziek van de Japanse componist Toshio Hosokawa speelt met twee prachtige strijkkwartetten een hoofdrol.   

Zandinstallatie
Tijdens het concert is er een bijzondere zandinstallatie te zien in de kerk: aan de gewelven wordt een touw gehangen met een fles zand. Al draaiend strooit de fles zandpatronen op de vloer van de kerk. De harmonieuze patronen die ontstaan combineren wonderwel met het karakter van de muziek die ten gehore wordt gebracht.

Toshio Hosokawa 
De componist Toshio Hosokawa (1955) belichaamt de ontmoeting tussen oost en west: geboren in Hiroshima, precies tien jaar na het vallen van de atoombom, en op zijn twintigste verhuisd naar Berlijn om er te gaan studeren bij Koreaan Isang Yun. Zijn grootste voorbeelden in die periode waren Toru Takemitsu en Olivier Messiaen, twee componisten die op hun beurt gefascineerd waren door de kleurenpracht van Claude Debussy. In de jaren tachtig trok hij naar Freiburg om er zich bij Klaus Huber te verdiepen in de Japanse muziek. De sterke verbondenheid met de natuur keert steeds terug in zijn werk.

Soundsofmusic
Een festival voor nieuwsgierige oren. Dat is volgens de organisatie het festival Soundsofmusic, Het festival belooft bijzondere muziek, op vaak bijzondere locaties. Soundsofmusic biedt jazz, improvisatie, hedendaags klassiek, experimentele projecten en elektronische muziek. Nieuwe composities van jonge talenten en concerten van internationale topmusici wisselen elkaar af.

Schnitgers Droom
Dit concert is onderdeel van Schnitgers Droom. De Der Aa-kerk beschikt over een orgel van de Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719). Met een succesvol festival werd in 2011 het beroemde orgel na jaren van restauratie opnieuw in gebruik genomen. Met Schnitgers Droom brengt de Stichting Der Aa-kerk een serie concerten met als rode draad ‘traditie en vernieuwing’. Het programma brengt orgelcultuur op een brede, toegankelijke en inspirerende manier in beeld en is nadrukkelijk meer dan het traditionele kerkorgel. 

Uitvoerenden
Johan Luijmes, orgel
Harrie Starreveld, shakuhachi
Naomi Sato, sho

Het Alcea Kwartet:
Yoonhee Lee, viool
Diamanda La Berge Dramm, viool
Hélène Koerver, altviool
Suzanne Vermeyen, cello

Entree: € 17,50
Zie voor meer informatie de website van Soundsofmusic.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen