Agenda

naar overzicht

Spiegeloog: het zelfportret in de Nederlandse kunst

19:30 - 21:30

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Lezing over zelfportretten

De stichting Kunst In Zicht organiseert in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen in de Remonstrantse kerk een lezing over Spiegeloog, een tentoonstelling met meer dan honderd schilderijen, tekeningen, foto- en videowerken en installaties in het Museum Arnhem. 

Zelfportretten
Het zelfportret is een intieme aangelegenheid tussen de schilder, zijn spiegel en het paneel of doek. Als we naar zelfportretten kijken, kijken we eigenlijk niet naar het oog van de schilder, maar naar zijn of haar spiegeloog. Dat is het uitgangspunt van de tentoonstelling Spiegeloog in Arnhem.

Tijdgeest
Naast de weergave van het uiterlijk of als spiegel van de ziel van de kunstenaar laat het zelfportret ook de tijdgeest zien. In de tweede helft van de twintigste eeuw wordt het zelfportret in de conceptuele en feministische kunst ingezet om politieke, sociale en andere maatschappelijke kwesties aan de orde te stellen. Het Zelf is een hoogst individueel en tegelijkertijd universeel verschijnsel, uitgedrukt in het zelfportret van kunstenaars als Jan Mankes, Katharina Behrend, Carel Willink en Gerrit van 't Net. Natuurlijk is er ook aandacht voor het meest democratische zelfportret aller tijden: de selfie.

Deze lezing wordt gegeven door Eric Bos. Hij geeft colleges kunstbeschouwing aan de Klassieke Academie in Groningen. Hij is tevens schrijver, journalist en beeldend kunstenaar. Als schilder weet hij uit eigen ervaring wat er bij een zelfportret komt kijken.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht. Deze stichting legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. Alle lezingen, wandelingen en excursies worden verzorgd door deskundige docenten, voor het merendeel kunsthistorici, historici en archeologen. 

Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Entree: € 12,50
Opgave: info@kunstinzichtgroningen.nl
Zie voor meer informatie de website van Kunst In Zicht

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen