Agenda

naar overzicht

Toonkunstkoor Bekker zingt Fauré, Lauridsen en Pärt

Met solisten Maarten Koningsberger en Heleen Koele

Zaterdag 23 april geeft Toonkunstkoor Bekker een concert in de Der Aa-kerk. Begeleid door Eeuwe Zijlstra op het beroemde Schnitgerorgel zingt Bekker het Requiem van Fauré onder leiding van dirigent Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen, met de bekende bariton Maarten Koningsberger en sopraan Heleen Koele als solisten.

In zowel het beroemde Requiem van Gabriel Fauré uit 1893, als het meer eigentijdse Lux Aeterna van Morten Lauridsen uit 1997 gaat het over onze vertwijfeling over de dood en de hoop dat er daarna 'eeuwige rust' en 'eeuwig licht' zal zijn. Evenzo vormen de toonzetting van Psalm 130 – 'Uit de diepten roep ik tot U, o Here' - in het De Profundis van Arvo Pärt uit 1980 en zijn Da Pacem Domine uit 2004 smeekbeden om vergeving en vrede. 

Toonkunstkoor Bekker 
Toonkunstkoor Bekker is opgericht in 1877 en is anno 2016 nog steeds springlevend met ruim honderd gevorderde amateurzangers. Sinds 2008 is Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen de vaste dirigent. Onder zijn leiding zong Bekker grote werken als het Stabat Mater van Dvorak, Ein Deutsches Requiem van Brahms, het Requiem van Mozart en dat van Verdi, de Messiah van Händel, en traditiegetrouw de Matthäus-Passion van Bach. 

Solisten 
Helder, warm en veelzijdig zijn woorden die vaak genoemd worden als het gaat over de stem en de zang van sopraan Heleen Koele. Zij beweegt zich op alle terreinen van haar vak, of het nu gaat om oratorium, opera, lied of ensemblezang. Een grote verscheidenheid van stijlen is kenmerkend voor de bekende bariton Maarten Koningsberger. Dat geldt voor zijn operarollen maar ook voor zijn recitalprogramma's die bijna vier eeuwen repertoire omvatten. Zijn concertreizen voerden hem naar prestigieuze zalen en festivals over de hele wereld.

Organist Eeuwe Zijlstra
Eeuwe Zijlstra is organist en allround musicus. Hij is organist in onder meer de Grote Kerk in Harlingen, waar hij het Hinszorgel bespeelt, en in de Doopsgezinde kerk in Groningen. Verder bespeelt hij regelmatig het orgel in de Martinikerk, 

Programma
Lux Aeterna, Morten Lauridsen
De Profundis en Da Pacem Domine, Arvo Pärt
Pauze
Requiem, Gabriel Fauré

Met medewerking van:

Eeuwe Zijlstra, orgel
Heleen Koele, sopraan
Maarten Koningsberger, bariton

Dirigent: Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen

Entree:
1e rang € 19,50
2e rang € 14,50
Jongeren tot 25 jaar € 10,-

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen