Agenda

naar overzicht

Culturele Zondag: Wouter van Oorschot

Tsjechov en Carmiggelt

Zondagmiddag 12 februari is Wouter van Oorschot te gast tijdens de Culturele Zondag in de kerk van Leegkerk. Hij leest werk voor van Anton Tsjechov en Simon Carmiggelt.

Verhalen voorlezen
Wouter van Oorschot, sinds 2015 uitgever in ruste, leest al jarenlang in kleine kring verhalen voor van zijn favoriete schrijver Anton Tsjechov. Sinds de verschijning van Carmiggelt – Gedundrukt (2013) maakt hij ook uitstapjes naar het werk van deze Nederlandse grootmeester. Beide schrijvers delen immers een subtiel gevoel voor humor, weemoed en mededogen met de menselijke soort.

In plaats van de gebruikelijke anderhalf uur heeft Van Oorschot voor deze bijzondere middag in Leegkerk twee volle uren exclusief pauze bedongen, ‘omdat je anders alleen maar korte verhaaltjes kunt doen’. Van Oorschot: 'Bij Carmiggelt is dat geen punt, omdat die kampioen korte baan wás. Maar bij Tsjechov zou het je beperken tot zijn jeugdwerk en dat zou jammer zijn.’

Literaire uitgeverij
In 2015 veranderde de literaire uitgeverij Van Oorschot van eigenaar. Wouter van Oorschot verkocht het bedrijf voor een onbekend bedrag aan Athenaeum Boekhandel en vijf personen uit de boekenwereld. Van Oorschot bestond zeventig jaar en is de oudste onafhankelijke literaire uitgeverij - bekend van klassiekers als Nader tot U van Gerard Reve, De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans en de serie de Russische Bibliotheek. Van Oorschot: 'Bij ons zijn zo'n 1300 boeken verschenen in de eerste druk. Allemaal kwaliteitsliteratuur met het idee: mensen moeten dit lezen, niet die dertien-in-een-dozijn-shit van andere uitgeverijen. Zo eigenwijs waren mijn ouders en zo eigenwijs was ik ook.'

Culturele Zondag
Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren het hele jaar culturele zondagmiddagen in de kerk van Leegkerk. Tijdens deze middagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Gasten die eerder in Leegkerk waren zijn onder andere Griet Op de Beeck, Hans Renner, Caspar Janssen, Auke Hulst, Annegreet van Bergen, Wim Brands, Meindert Talma, Miranda van Kralingen, Frank Westerman en Mathijs Deen.

Entree: € 7,50.
Kaarten zijn hier verkrijgbaar, bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47).

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen