Agenda

naar overzicht

We openen onze deuren tijdens Open Monumentendag

Bezoek onze locaties

Altijd als eens een kijkje willen nemen in bijzondere monumenten in de stad en provincie Groningen? Zaterdag 12 september openen we tijdens Open Monumentendag de deuren van de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge, het raadhuis van Berlage in Usquert en de synagoge in Appingedam.  

Schommelen in de Der Aa-kerk 
Het thema van Open Monumentendag is dit jaar Kunst & Ambacht. In de Der Aa-kerk kun je kennismaken met diverse soorten ambachten, zoals werken met hout en metaal, orgelrestauratie, decoratie (verftechnieken), glas-in-lood en andere restauratietechnieken. Naast deze oude ambachten is er ook iets heel moderns te zien in de kerk: de virtuele schommel gemaakt door Happy Ship. Zet de oculus rift op en ervaar zo hoe het voelt om op een heel grote schommel te zitten in de Der Aa-kerk en beleef al schommelend het gebouw op een heel andere manier.

De kerk van Leegkerk
Bij de kerk van Leegkerk (achter de wijk Gravenburg) kun je buiten oude ambachten bekijken. Ook wordt er uitleg gegeven over het restaureren van de oude graven op het kerkhof rondom de kerk. Binnen kunnen kinderen meer leren over hoe kerken vroeger gebouwd werden. Ook is er een demonstratie houtbewerking.

Rondleidingen in de Remonstrantse kerk
Neem in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel een kijkje in de modern ingerichte kerkzaal, ontwerpen door de Japanse architecte Moriko Kira. Ook de klassiek ingerichte vergaderruimtes in de voormalige kosterswoning zijn voor iedereen toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven met uitleg over de historie van het gebouw en het huidige gebruik.

Synagoge in Appingedam
Sinds kort is de synagoge in Appingedam ook onderdeel van Bijzondere Locaties Groningen. De synagoge is zowel op 12 september als op 13 september geopend. Zaterdag 12 september is er vanaf 14.00 uur een kinderactiviteit, waarbij kinderen kunnen leren hoe je boekrollen maakt. Ook leren ze hun naam in het Hebreeuws te schrijven. 

De kerk van Klein Wetsinge
Ook de kerk van Klein Wetsinge is deze dag geopend voor publiek. Het kerkje ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. De kerk uit 1840 is in 2014 in oude luister gerestaureerd. Bezoekers worden gastvrij ontvangen door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen. Er staat de hele dag een authentieke haringkar en een visrokerij voor de kerk. De kerk van Klein Wetsinge is ook op zondag 13 september te bezichtigen. Zaterdag is de kerk geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur, zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Het raadhuis van Berlage in Usquert
Het voormalige raadhuis van Usquert is een architectonisch monument dat werd ontworpen door de beroemde bouwmeester Hendrik Petrus Berlage uit Amsterdam. Het naar hem vernoemde gemeentehuis is een van de twee uitgevoerde ontwerpen in de provincie Groningen en het enige raadhuis dat Berlage ooit bouwde. 

Open Monumentendag
zaterdag 12 september 2015
Entree: gratis. Voor de workshop in de synagoge in Appingedam zijn de kosten € 2,50 per kind.
De kerk van Klein Wetsinge is zaterdag 12 september geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. En zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur.
De synagoge in Appingedam is zowel op zaterdag 12 als zondag 13 september geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De overige locaties zijn zaterdag 12 september geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen