Agenda

naar overzicht

Weihnachtsoratorium Lutherse Bach Academie

19:30 - € 25,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Johann Sebastian Bach

Zaterdagavond 16 december spelen koor en orkest van de Lutherse Bach Academie het Weihnachtsoratorium van Bach in de Der Aa-kerk. Het Weihnachtsoratorium bestaat uit zes cantates, die in 1734-1735 opeenvolgend op de feestdagen en zondagen tussen Kerst en Driekoningen werden uitgevoerd. Dit jaar spelen koor en orkest van de Lutherse Bach Academie de delen 1, 2, 5 en 6.

Tussen kerst en Driekoningen
In het Weihnachtsoratorium wordt verslag gedaan door de Evangelist van alles wat zich tussen Kerstmis en Driekoningen heeft afgespeeld. Het koor en de solisten reageren op die gebeurtenissen. Het eerste deel opent met donderende pauken en is de christelijke versie van de wereldse muziek die Bach in 1733 had geschreven voor de verjaardag van koningin van Saksen Maria Josepha. Dat was een feest geweest, vandaar de levendigheid en het dansante ritme van sommige koren en aria’s.

Wiegelied
Het tweede deel begint met herdersmuziek, de strijkers en de fluiten (de engelen) verkondigen de heilsboodschap aan de herders (de hobo’s). In de aria Schlafe mein Liebster, geniesse der Ruh zingt de alt een wiegelied voor het Christuskind. In het vijfde deel wordt verteld over de ster die de drie koningen hebben gezien. De koningen gaan voordat ze naar Bethlehem gaan langs bij Koning Herodes, die danig schrikt van dit bericht. In het terzet (sopraan, alt, tenor, omspeeld door de viool) wordt verheugd uitgekeken naar het moment van de geboorte van Jezus.

In het zesde deel hebben de drie koningen Jezus in Bethlehem gevonden en keren in het openingskoor de koninklijke trompetten en pauken uit het eerste deel terug. In het openings- en het slotkoraal is een bewerking van de koraalmelodie Herzlich tut mich verlangen te horen, die we ook kennen als O Haupt voll Blut und Wunden.

Het koor van de Lutherse Bach Academie zingt met een kwartet van voortreffelijke solisten, zoals de rijzende ster Myriam Arbouz (sopraan), de veelgeprezen Robert Kuizenga (altus), sterbas Harry van der Kamp, en voor het eerst op een Gronings podium, de veelzijdige Johannes Weiss (tenor).

Programma
Johann Sebastian Bach (1685-1750), Weihnachts-Oratorium cantate I, II, V & VI 

Uitvoerenden
Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda 
Myriam Arbouz (sopraan) 
Robert Kuizenga (alt) 
Johannes Weiss (tenor) 
Harry van der Kamp (bas)

entree: € 25 | € 20 vriend | € 35 eerste rang
voorverkoop: Boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53 | Boekhandel Daan Nijman Roden, Heerestraat 87 en winkelstraat UMCG | CIGO-Overdiep Appingedam

Ticketshop op de website van het Luthers Bach Ensemble.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen