Agenda

naar overzicht

Zomerse orgelconcerten in de Der Aa-kerk

t/m 20:00 - 21:30 - € 10,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Orgelconcerten op maandagavond

Elke maandagavond in juli is er een orgelconcert in de Der Aa-kerk. De concerten op het beroemde Schnitgerorgel worden georganiseerd door huisorganist Peter Westerbrink.

3 juli Arvid Gast
Dit concert wordt verzorgd door de bekende Duitse organist Arvid Gast. Gast is internationaal bekend als concertorganist en hij was jurylid bij belangrijke concoursen. Hij is professor voor orgel en kerkmuziek aan de Musikhochschule in Lübeck en organist van de St. Jakobikirche aldaar, befaamd om zijn historische orgels. Bij deze veelzijdige organist nemen werken uit de Noord-Duitse barok, van Johann Sebastiaan Bach en uit de Duitse Romantiek een belangrijke plaats in. Naast werken van Dieterich Buxtehude en Georg Böhm speelt Arvid Gast Bachs Toccata in C BWV 564 en twee Leipziger Choräle, om te eindigen met de indrukwekkende tweede Orgelsonate van August Gottfried Ritter (1811-1885). 

10 juli Henk de Vries
De Groninger organist Henk de Vries, organist te Zuidbroek, Zeerijp en bij de diensten van het Groninger Studentenpastoraat in de Martinikerk, is internationaal actief als organist en jurylid bij concoursen. Zijn opleiding kreeg hij in Groningen, Den Haag en Hamburg. Daarnaast slaagde hij cum laude als orgeladviseur. Zijn recital in de Der Aa-kerk heeft als titel Surrounded by Bach. Mooie Bachwerken omramen Mendelssohns 4e Orgelsonate, César Francks beroemde Prelude, Fugue et Variation, Les Bergers van Olivier Messiaen en een improvisatie. Ze vormen een mooie gelegenheid de veelzijdigheid van het Der Aa-kerk-orgel te demonstreren. 

17 juli Peter Westerbrink
Al vijfentwintig jaar is Peter Westerbrink organist van de Der Aa-kerk en nog twee jaar langer van het befaamde Schnitgerorgel in de kerk van Noordbroek. Hij heeft om zijn interpretatie en kennis van de oude Noord-Duitse orgelmuziek internationaal een naam weten op te bouwen als concertgever, docent en jurylid. Zijn meest recente project is de vierdelige cd-serie Franz Tunder in perspectief, opgenomen op een vijftal Schnitgerorgels. Voor dit concert koos bij werk van componisten uit de Noord-Duitse barok. Verstilde variaties van Jakob Praetorius over Von allen Menschen abgewandt, grillige en fantasierijke toccata’s van Matthias Weckman en Tunders koraalfantasie over Was kann uns kommen an für Not worden omraamd door Vincent Lübecks Praeludium in C en een van de meest indrukwekkende composities van Dieterich Buxtehude, zijn Praeludium in e BuxWV 142. 

24 juli Leonore Lub
Leonore Lub studeerde orgel en piano aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen. Zij vervolgde haar orgelstudie aan het Conservatorium in Arnhem. Lub is organiste van het Arp Schnitgerorgel in Noordbroek. Haar discografie omvat opnamen van de Der Aa-kerk, Noordbroek en Nieuw-Scheemda. Met haar collega Erwin Wiersinga legde ze het complete orgelwerk van Jehan Alain vast. Centraal bij haar recital in de Der Aa-kerk staan twee orgelwerken van Mendelssohn Bartholdy, de bruisende vierde Orgelsonate en een transcriptie van het Andante con moto uit de Italiaanse Symphonie. Scheidemanns vitale ‘Benedicam Dominum’ en een luchtig Concerto van Bachs achterneef Johann Gottfried Walther luiden het concert in. Een intiem Trio in d en een van Bachs beroemdste orgelwerken, de Passacaglia in c BWV 581 luiden het concert uit. 

31 juli Thiemo Janssen
Voor het slotconcert in de zomerserie orgelconcerten in de Der Aa-kerk komt organist Thiemo Janssen naar Groningen. Hij is organist van beroemde Arp Schnitgerorgel in Norden (Duitsland). Klonken bij eerdere concerten Mendelssohns vierde en vijfde Orgelsonates, in dit concert voert Janssen de tweede Orgelsonate uit. Daarnaast staat de haast galante muziek van Georg Böhm geprogrammeerd. Uiteraard mag bij een ‘Schnitger-organist’ de naam Dieterich Buxtehude niet ontbreken. Thiemo Janssen opent met diens monumentale Praeludium in E BuxWV 141en de Ciacona in c BuxWV 160. Ook dit concert wordt besloten met een bekend Bachwerk, het Praeludium und Fuge in D BWV 532. 

Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 10,-. Kaartverkoop aan de deur.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen