Agenda

naar overzicht

Zomerse orgelconcerten

t/m 20:15 - 21:15

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Zomerse orgelconcerten

In juli organiseert huisorganist Peter Westerbrink zeven orgelconcerten op het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. De concerten vinden plaats op maandag- en vrijdagavonden.

De tijd van orgelbouwer Arp Schnitger was ook de bloeitijd voor de orgelmuziek: de grote, prachtige orgels in de oude Noord-Duitse Hanzesteden inspireerden de organisten tot grootse composities. In de maandagavondserie in juli staat die Hanzecultuur centraal en staat werk van onder meer Heinrich Scheidemann, Matthias Weckman, Franz Tunder en Dieterich Buxtehude op het programma. Juist ook door deze 17e-eeuwse orgelmuziek werd het Der Aa-kerkorgel in de jaren zestig wereldwijd op de kaart gezet. In de maandagavondconcerten wordt deze traditie voortgezet. Peter Westerbrink nodigt twee collega’s uit die hun sporen op dit gebied ruimschoots verdiend hebben. Zo komt de jonge orgelvirtuoos Manuel Tomadin maandag 14 juli uit Italië naar Groningen en maakt maandag 21 juli Henk Verhoef, organist van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, zijn opwachting.

In de concerten op de vrijdagavond hoort u ook het ’andere’ Der Aa-kerkorgel en klinkt er volbloed Romantiek: juist die kant van het orgel is na de laatste restauratie ’herontdekt’. De sfeervolle ruimte, de onvolprezen akoestiek en de romantische klank zorgen voor een onvergetelijke luisterervaring. De oud-stadsbeiaardier van Groningen, Dirk S. Donker, en Jaap Zwart, telg uit een beroemd organistengeslacht, komen naar Groningen. Leonore Lub, organist van dat andere beroemde Schnitgerorgel, in Noordbroek, speelt vrijdag 11 juli een Bachconcert. 

Maandagserie    Orgelcultuur van de Hanze
07 juli        Peter Westerbrink (Franz Tunder in perspectief). Dit is tevens een cd-presentatie
14 juli        Manuel Tomadin (I)
21 juli        Henk Verhoef 
28 juli        Peter Westerbrink

Vrijdagserie           
11 juli        Leonore Lub (Bachconcert)   
18 juli        Dirk S. Donker (Romantiek in de Der Aa-kerk)
25 juli        Jaap Zwart (Romantiek in de Der Aa-kerk)
Kijk voor meer informatie en het programma op de website van Peter Westerbrink.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen