1671
Nog maar vier jaar na de oplevering gaat het peperdure orgel verloren in een grote brand.
De Der Aa-kerk beschikt over een schitterend orgel van de beroemde Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger. Hieronder vindt u meer informatie over de geschiedenis van het orgel. Meer weten over de mogelijkheden het orgel te (laten) bespelen? Kijk dan hier BLG tarieven orgel.pdf.
Nog maar vier jaar na de oplevering gaat het peperdure orgel verloren in een grote brand.
Er gaan twee decennia voorbij voor men weer aan een nieuw orgelproject durft te denken. De beroemde Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger wordt dan uitgenodigd. In 1693 wordt zijn meesterwerk in gebruik genomen, het grootste orgel dat Schnitger in de Nederlanden heeft gebouwd. Hij was er zelf heel trots op. ‘Ik heb er niets aan gespaard en alles heerlijk gemaakt’.
Helaas was ook dit meesterwerk geen lang even beschoren. In 1710 stort de gebrekkig gerenoveerde toren in en sleept het Schnitgerorgel mee in zijn val. De schrijver Belcampo heeft rond het instorten van de toren een mooi verhaal verzonnen. Niemand minder dan Bach zou op het beroemde orgel van Schnitger hebben zitten spelen en daarbij zo in vervoering zijn geraakt dat zijn spel de toren op zijn grondvesten deed schudden.
De gemeente heeft ruim een eeuw moeten wachten op een nieuw orgel. Maar op 23 september 1814 geeft koning Willem I toestemming om het orgel van de Broerekerk over te brengen naar de Der Aa-kerk. Dit orgel is ook van Arp Schnitger en is in 1702 voor de Broerekerk (op de plaats van de huidge universiteitsbibliotheek) gebouwd. Ook deze Schnitger wordt door orgelliefhebbers gezien als een van de mooiste orgels ter wereld.
Het orgel wordt aangepast aan de smaak van die tijd. Helaas ging daarbij veel van het karakter van het oorspronkelijke instrument verloren.
In het zuidertransept wordt een transeptorgel aangebracht. Dit orgel komt uit de Broerekerk uit Bolsward en is oorspronkelijk gebouwd voor de Martinikerk te Bolsward.
Na een veertien jaar durende, kostbare renovatie wordt het grote orgel van Schnitger opnieuw in gebruik genomen. Veel van wat in 1857 verloren ging is in oude glorie hersteld. Het festival Schnitgers Droom trekt belangstellenden uit binnen- en buitenland.
Eindelijk heeft de Der Aa-kerk zijn eigen orgel. Het is gebouwd door de gebroeders Van Hagerbeer.