Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF 1 - 13 NOVEMBER 2016 NIEUWSBRIEF 1 - 13 NOVEMBER 2016 NIEUWSBRIEF 1 - 13 NOVEMBER 2016
 
 
NIEUWSBRIEF 1 - 13 NOVEMBER 2016
 
 
 
 
Lezing: Muziek en beeld rond de dood
woensdag 2 november 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Woensdag is het Allerzielen, de dag dat de doden worden herdacht. In deze lezing wordt gekeken naar de dood in de beeldende kunst en in de muziek. De dodenmis, het requiem, is de bekendste muziek met dit thema. Deze mis is door veel bekende componisten op muziek gezet. Enkele voorbeelden klinken deze avond in de Remonstrantse kerk. Bij de muziek worden beelden getoond die laten zien hoe de dood, het hiernamaals en de verwachtingen daarover verbeeld zijn door kunstenaars. Hoewel het thema zwaar is, zal de uitwerking vooral oor- en oogstrelend zijn.

Lees meer
 
 
 
Charles Groenhuijsen in de Der Aa-kerk - UITVERKOCHT
donderdag 3 november 20.00 uur Der Aa-kerk
 

Charles Groenhuijsen vertelt in de Der Aa-kerk over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het geruzie over de ‘Pussy’-video, beschuldigingen van aanranding, het duet van Lucky Tv: er is genoeg om over te praten deze avond. Groenhuijsen gaat met Doeko Bosscher (emeritus hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis) in gesprek over deze bijzondere verkiezingen. Groenhuijsen: ‘Deze race is onvoorstelbaar én onvoorspelbaar.’ De titanenstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump is keihard en de emoties lopen hoog op.

Lees meer
 
 
 
Jubileumconcert Northern Voices
zaterdag 5 november 20.00 uur Der Aa-kerk
 

Kamerkoor Northern Voices viert dit jaar haar eerste lustrum. Om dit te vieren geeft het koor een feestelijk concert, met The Coronation Anthems van Händel als kern van het programma. Daaromheen worden nog andere vocale en instrumentale werken uit dezelfde stijlperiode uitgevoerd. Het koor wil het publiek laten beleven hoe de kroning van King George II in de achttiende eeuw geklonken kan hebben. Het koor werkt tijdens dit concert samen met het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en een aantal leden van Showband Marum. Ook het beroemde Schnitgerorgel wordt deze avond bespeeld.

Lees meer
 
 
 
Schrijver in de kerk: Abdelkader Benali
zondag 6 november 15.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Tijdens de dertiende editie van Schrijver in de kerk is Abdelkader Benali te gast in Klein Wetsinge. Benali verhuisde als klein jongetje van Marokko naar Nederland. Hij debuteerde op jonge leeftijd met de roman Bruiloft aan zee. Dit eerste boek betekende meteen zijn doorbraak als schrijver. In de jaren daarna deed Benali ook van zich spreken als literatuurcriticus, verhalen- en toneelschrijver en dichter. Ook zijn vrouw Saida komt mee naar Klein Wetsinge. Met haar reisde Benali in het tv-programma Chez Benali langs de geuren, geheimen en verhalen van Marokko en zijn keuken.  

Lees meer
 
 
 
Russisch realisme rond Ilya Repin
woensdag 9 november 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

In het Drents Museum in Assen is een overzicht te zien van het Russisch realisme rond de schilder Ilya Repin. In het kader van deze tentoonstelling is er in de Remonstrantse kerk een lezing over Repin. Kunstenaars in Rusland kwamen in de 19e eeuw in verzet tegen het kunst-establishment. Zij wilden zich bevrijden van de macht van de Keizerlijke Kunstacademie, die tot dan toe het kunstenaarsleven in Rusland volledig beheerste. In 1870 verenigde een aantal schilders zich onder de naam Peredvizhniki, dat zwervers of trekkers betekent. Tot de leden behoorden grote namen als Ilya Repin, Vladimir Makovsky en Valentin Serov.

Lees meer
 
 
 
Gratis concerten Taptoe Groningen
zaterdag 12 november 13.30 uur Der Aa-kerk
 

Zaterdag 12 november is de zesentwintigste editie van Taptoe Groningen. In de Der Aa-kerk treden drie orkesten op. Het Delfzijls Harmonie Orkest is een allround muziekvereniging en nog een van de weinige marcherende korpsen. De muzikanten van Show- & Marchingband Iserlohner Stadsmusikanten uit Duitsland geven een voorproefje van hun concert ‘s avonds in Martiniplaza. Het Provinciaal Senioren Orkest uit de provincie Groningen is een orkest met een zeer gevarieerd repertoire, van songfestivalnummers tot opera.

Lees meer
 
 
 
Culturele Zondag met Hans Renner
zondag 13 november 15.30 uur kerk van Leegkerk
 

Tijdens de laatste Culturele Zondag van dit jaar is emeritus hoogleraar in Midden- en Oost-Europese geschiedenis (en begenadigd verteller) Hans Renner te gast. Renner is geboren en getogen in Praag, waar hij de communistische onderdrukking aan den lijve ondervond. Toen in 1968 Russische troepen het land binnenvielen was Renner student wijsbegeerte en geschiedenis. Hij vluchtte naar Nederland, waar hij zijn studie voltooide. Maar de vrijheid die Renner in Nederland genoot, had zijn prijs. In zijn geboorteland werd hij veroordeeld tot zestien maanden cel. Renner zag Praag terug in 1989, toen het communistische regime werd verdreven.

Lees meer
 
 
 
Lezing Frans Kerver over het basisinkomen
zondag 13 november 15.30 uur kerk van Leegkerk
 

Frans Kerver is de eerste Nederlander die een jaar lang een basisinkomen kreeg. Een basisinkomen is een vast bedrag per maand dat zonder voorwaarden door de overheid aan volwassen burgers wordt verstrekt. Kerver kreeg een jaar lang duizend euro per maand. Hij vertelt in de kerk van Klein Wetsinge over zijn ervaringen met het basisinkomen. En ook over hoe het nu met hem gaat. Het geld voor zijn inkomen werd bijeengebracht via crowdfunding.

Lees meer
 
 
 
Win kaarten: A.F.Th. van der Heijden in de Der Aa-kerk
zondag 27 november 15.30 uur Der Aa-kerk
 

Binnenkort is auteur A.F.Th. van der Heijden te gast in de Der Aa-kerk. Aanleiding hiervoor is zijn nieuwe boek Kwaadschiks, deel 6 van de cyclus De tandeloze tijd. Hij wordt deze middag geïnterviewd door Coen Peppelenbos. Kwaadschiks vertelt het verhaal van reclameman Nico Dorlas, halverwege de veertig, en zijn jongere vriendin Desiree. Kaarten winnen? Speciaal voor nieuwsbrieflezers verloten we kaarten voor deze middag. Stuur een e-mail naar info@blgroningen.nl en maak kans op kaarten. 

Lees meer
 
 
 
Expositie in de kerk van Klein Wetsinge
tot en met 31 december 11.00 uur - 18.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

In de kerk van Klein Wetsinge zijn regelmatig exposities te bezichtigen In november en december is de expositie van Gerald Schuil te zien. Schilderen was altijd een hobby van Schuil, maar vanaf begin 2014 maakte hij er zijn beroep van. Schuil trekt er het liefst in de lente en in de zomer gewapend met paletmessen op uit om het landschap weer te geven. In de winter werkt hij in zijn atelier. In Klein Wetsinge zijn vooral op klaprozen geïnspireerde schilderijen te zien. Deze kleurrijke schilderijen zijn deels figuratief en deels geabstraheerd.

Lees meer
 
 
 
Expositie in de Remonstrantse kerk
tot en met 16 december 9.00 uur - 16.30 uur Remonstrantse kerk
 

In het entreegebouw van de Remonstrantse kerk is weer een bijzondere expositie te bezichtigen. Deze keer laten drie talentvolle kunstenaars hun werk zien: Emma Smids, Kim Hunnersen en Aline de Jonge. Emma Smids maakt, vanuit een fascinatie voor herinnering, fotografische dubbelfoto’s waarin verschillende perspectieven elkaar overlappen. Kim Hunnersen heeft een grote passie voor fotografie en reizen. De bewondering voor dieren, natuur en grootse landschappen zijn voor haar een grote inspiratiebron. Aline de Jonge zoekt door middel van fotografie een door de tijd ingegeven vormeloosheid op.

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram