Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF 1 - 16 OKTOBER 2016 NIEUWSBRIEF 1 - 16 OKTOBER 2016 NIEUWSBRIEF 1 - 16 OKTOBER 2016
 
 
NIEUWSBRIEF 1 - 16 OKTOBER 2016
 
 
 
 
Win kaarten voor Wijnfestival Groningen
vrijdag 30 september t/m zondag 2 oktober Der Aa-kerk
 

Vrijdag is het zover: de eerste dag van het Wijnfestival Groningen. De Der Aa-kerk is dan drie dagen lang gevuld met honderden soorten wijn. Een krachtige rode Malbec uit Argentinië, een stuivende Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een kruidige Syrah uit de Rhône? Je hoeft niet te kiezen, want je kunt overal van proeven en je laten verrassen. Op het wijnfestival staan diverse importeurs en kleinschalige wijnwinkels, die bezoekers alles kunnen vertellen over hun wijnen en graag een glas inschenken. Het festival is dé gelegenheid om verschillende wijnen te proeven. KAARTEN WINNEN? Stuur voor morgen 12.00 uur een e-mail naar info@blgroningen.nl en maak kans op kaarten voor de zaterdagmiddagsessie.

Lees meer
 
 
 
Lezing en oesterproeverij in Klein Wetsinge
zondag 2 oktober 16.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Natuur- en vogelschrijver Kester Freriks schreef met De kleuren van het wad een boeiend boek over de strijd die waddenliefhebbers voerden om de Waddenzee als natuurgebied te behouden. Het is een schitterend document voor iedereen die geïnteresseerd is in het waddengebied. Tijdens deze lezing in de kerk van Klein Wetsinge gaat Freriks dieper in op de bedreigingen van een kwetsbaar gebied als de Wadden en het belang van dit unieke gebied voor trekvogels. De lezing wordt gevolgd door een oesterproeverij verzorgd door Proeflokaal ‘t Ailand in Lauwersoog.

Lees meer
 
 
 
Lezing Kunst In Zicht
donderdag 6 oktober 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Ook dit najaar zijn er weer Kunst In Zicht-lezingen in de Remonstrantse kerk. Historicus Remi van Schaik vertelt tijdens deze eerste lezing van het nieuwe seizoen over Groningse kruistochten en bedevaarten. Van Schaik studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Universiteit Gent en was docent Middeleeuwse Geschiedenis en Handschriftenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In deze lezing vertelt hij over Groningers die deelnamen aan kruistochten en bedevaarten. Want ook Groningers hebben in de twaalfde en dertiende eeuw bemoeienis gehad met kruistochten tegen ‘ongelovigen’ of ‘ketters’.

Lees meer
 
 
 
Marente de Moor en Pieter Waterdrinker in de Der Aa-kerk
donderdag 6 oktober 20.00 uur Der Aa-kerk
 

Donderdag 6 oktober is Marente de Moor te gast tijdens Kousbroek in de Der Aa-kerk. De titel van het essay dat ze speciaal voor deze avond schreef is Mutsen af, koppen dicht. Na de voordracht van haar essay gaat ze in gesprek met auteur Pieter Waterdrinker. Marente de Moor is slaviste en woonde in de jaren negentig in Rusland. In 1999 publiceerde ze Peterburgse vertellingen, over haar ervaringen in Rusland. In 2007 verscheen haar veelgeprezen debuutroman De overtreder. Haar meest recente boek Gezellige verhalen werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Lees meer
 
 
 
Culturele Zondag met Annegreet van Bergen
zondag 9 oktober 15.30 uur kerk van Leegkerk
 

Journalist Annegreet van Bergen is te gast tijdens de volgende Culturele Zondag in de kerk van Leegkerk. Ze vertelt over haar boek Gouden Jaren. Het boek vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Het boek staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto’s.

Lees meer
 
 
 
Rotterdam: Manhattan aan de Maas
woensdag 12 oktober 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Rotterdam is wellicht de meest spraakmakende stad op het gebied van architectuur in Nederland. Architectuurhistoricus Suzanne Roelofs-Hellhake geeft een Kunst In Zicht-lezing over deze bijzondere architectuur. Projecten die elders geen draagvlak vinden, worden in Rotterdam gebouwd. Zo had Rotterdam de eerste galerijflat van Nederland en had het de primeur met een autovrij winkelhart. In deze veelzijdige lezing wordt gekeken naar de meest spraakmakende projecten, waarbij deze in een bredere context worden geplaatst. Wederopbouw, idealisme, de maakbare samenleving: het zijn allemaal ideeën die we hierin terugvinden.

Lees meer
 
 
 
Schnitgerfestival in de Der Aa-kerk
vrijdag 14 oktober t/m zondag 16 oktober Der Aa-kerk
 

Tijdens het Schnitgerfestival zijn er diverse concerten op het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. Vrijdag is er een orgelnacht, met concerten door diverse organisten. Zaterdag is er een wandelconcert. Het concert start in Der Aa-kerk en in de pauze wandelt het publiek naar de Martinikerk voor het tweede deel van het concert. Tijdens de cantatedienst op zondag wordt het orgel bespeeld door Peter Westerbrink, hij is sinds 1992 organist van de Der Aa-kerk. Westerbrink specialiseerde zich in de oude Noord-Europese orgelmuziek en heeft daarmee internationaal een naam weten op te bouwen als concertgever, docent en jurylid.

Lees meer
 
 
 
Concert Suzanne Savage Jazz Quartet
zondag 16 oktober 16.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Zondagmiddag 16 oktober geeft het Suzanne Savage Jazz Quartet een concert in de kerk van Klein Wetsinge (tussen Winsum en Sauwerd). Suzanne Savage komt uit Belfast en heeft haar leven aan de muziek gewijd. Ze is een gevestigd artiest in de Noord-Ierse muziekscene. Ze werkte samen met componisten als Wiliam Barton, Andrea Molino en Hugo Smit. Ze speelt deze middag in Klein Wetsinge met Sven Otte (double bass), Felix Degenaar (piano) en Sebastian Demydzcuk (drums).

Lees meer
 
 
 
Panorama Wetsinge
tot en met 30 oktober 11.00 uur - 18.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

In de kerk van Klein Wetsinge is het werk van Petra van Kalker en Marius de Schaar te bezichtigen. Beide kunstenaars hebben het uitzicht vanuit de nok van de kerk als uitgangspunt genomen voor hun expositie: een panorama Wetsinge. Petra van Kalker is beeldend kunstenares. Zij maakt klein poëtisch-figuratief werk in diverse technieken. Haar werken zijn laag voor laag opgebouwd, waarbij vooral gedichten haar inspiratiebronnen zijn. Marius de Schaar is het alter ego van Paul Borggreve. Borggreve is voornamelijk actief als dichter. Zijn schaduwzijde, Marius de Schaar, is sinds 2009 knipkunstenaar. 

Lees meer
 
 
 
Bestel alvast kaarten: Charles Groenhuijsen
donderdag 3 november 20.00 uur Der Aa-kerk
 

In november is Charles Groenhuijsen te gast in de Der Aa-kerk om te praten over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bij elke lezing krijgt Groenhuijsen de vraag weer: 'Denk je nou echt dat die Amerikanen zo gek zijn om Donald Trump tot president te kiezen?'. Groenhuijsen: 'Deze race is onvoorstelbaar én onvoorspelbaar.' De titanenstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump is keihard, en de emoties lopen hoog op. Doeko Bosscher (emeritus hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis) gaat deze avond met Groenhuijsen in gesprek over deze bijzondere presidentsverkiezingen. Erbij zijn? Bestel hier kaarten.

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram