Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF 1 T/M 8 NOVEMBER NIEUWSBRIEF 1 T/M 8 NOVEMBER NIEUWSBRIEF 1 T/M 8 NOVEMBER
 
 
NIEUWSBRIEF 1 T/M 8 NOVEMBER
 
 
 
 
Win kaarten: Noorderlicht Fotomanifestatie 2017
t/m 26 november 11.00 - 18.00 uur (woensdag t/m zondag) Der Aa-kerk
 

De Der Aa-kerk is de hoofdlocatie van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie. Deze editie gaat over wetenschap en de verbeelding ervan door fotografen en kunstenaars. De tentoonstelling staat in het teken van de menselijke drang om de wereld om ons heen te willen begrijpen en beheersen. Een opvallend onderdeel is de samenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en Nobelprijswinnaar Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de RUG. Kaarten winnen? Stuur voor 2 november 12.00 uur een e-mail naar info@blgroningen.nl en maak kans op vrijkaarten.

Lees meer
 
 
 
Metz & Co en de avant-garde
woensdag 1 november 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Het Amsterdamse warenhuis Metz & Co speelde een grote rol bij de verspreiding van het modernisme in Nederland. Metz & Co was een winkel gespecialiseerd in meubelen, stoffen, damesmode en hoeden. Directeur Joseph de Leeuw trok schilders, beeldende kunstenaars en meubelontwerpers aan die voor het bedrijf gingen ontwerpen. Tijdens deze Kunst in Zicht-lezing vertelt kunsthistorica Carolien ten Bruggencate over het uitgesproken artistiek beleid van Metz & Co. Ze geeft de lezing naar aanleiding van een presentatie over De Stijl en Metz & Co in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Lees meer
 
 
 
Film met live muziek in de Der Aa-kerk
woensdag 1 november 20.00 uur Der Aa-kerk
 

Tijdens het Schnitgerfestival is er een bijzondere filmvoorstelling in de Der Aa-kerk. De film Der Müde Tod van Fritz Lang wordt vertoond met live orgelmuziek. Der Müde Tod is een Duitse dramafilm uit 1921 over een jonge vrouw die probeert haar geliefde terug te halen van de doden. Orgels werden lange tijd gebruikt als begeleiding bij films zonder geluid, want een orgel bleek het perfecte begeleidingsinstrument voor films. Het Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk wordt deze avond bespeeld door Berry van Berkum. Hij is actief als improvisator, componist, solist en jazzpianist.

Lees meer
 
 
 
Constructivistische verbanden
donderdag 2 november 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

In Museum Belvédère in Oranjewoud is de tentoonstelling Constructivistische verbanden te zien. Kunst in Zicht nodigde daarom museumdirecteur Han Steenbruggen uit om een lezing te geven over deze expositie. In de tentoonstelling staan de verbanden tussen het constructivisme in Vlaanderen en Noord-Nederland centraal. De tentoonstelling omvat werk en documenten van onder anderen Jozef Peeters, Michel Seuphor, Victor Servranckx, Hendrik Werkman, Carel Willink, Thijs Rinsema en Jan van der Zee.

Lees meer
 
 
 
Van Ede Staal tot Gronings volkslied
vrijdag 3 november 13.00 uur Der Aa-kerk
 

Tijdens het Schnitgerfestival is er een Stadjersconcert in de Der Aa-kerk. Organist Peter van Dijk trakteert bezoekers op een lichtvoetig programma met nummers van Ede Staal en het Grönnens Laid: het Gronings volkslied. Een vleugje nostalgie zit er zeker in dit concert. De senioren onder de Groningers kennen het namelijk vast nog van vroeger: samen zingen bij de muziek van het Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. Wie van orgelmuziek en zingen houdt – en een uurtje tussen de middag kan vrijmaken – kan zijn hart ophalen.

Lees meer
 
 
 
Orgelwandelavond
vrijdag 3 november 19.30 uur Der Aa-kerk
 

Tijdens het Schnitgerfestival is er een orgelwandelavond die begint met een concert op het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. Geerten Liefting improviseert en Stephan van de Wijgert laat romantische  orgelmuziek horen. Daarna volgt er een concert in de Martinikerk. Het is dé kans om op één avond de muziek van twee verschillende Schnitgerorgels te beleven en te luisteren naar vijf organisten die ieder hun eigen specialiteit of thema ten beste geven. Het belooft een bijzondere avond te worden door de combinatie van locaties en muziekstijlen. 

Lees meer
 
 
 
Concert Orgel Vreten in de Der Aa-kerk
zaterdag 4 november 21.30 uur Der Aa-kerk
 

Na een wervelend optreden in De Wereld Draait Door is de carrière van Orgel Vreten in een stroomversnelling geraakt. De band zet met twee Hammondorgels, gitaren en drums een spektakel van jewelste neer. Met het succesvolle album Komrad speelde Orgel Vreten van Oerol tot Paradiso en de orgelvirtuozen trokken langs de theaters met het programma En de ander. Onlangs verscheen hun nieuwe single Zarx & Johnson. In de Der Aa-kerk speelt Orgel Vreten nieuwe songs. Dit concert is onderdeel van het Schnitgerfestival Groningen

Lees meer
 
 
 
Constructivisme = functionalisme + communisme
woensdag 8 november 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Architectuurcriticus Bernard Hulsman zet in deze lezing uiteen hoe de Russische Revolutie na 1917 niet alleen leidde tot een nieuwe politieke orde, maar ook de westerse industriële vormgeving en architectuur heeft veranderd. Na de Oktoberrevolutie gingen avant-gardistische kunstenaars en architecten als Vladimir Tatlin en Kazimir Malevitsj een verbond aan met de communistische machthebbers. Uit dit verbond ontstond het Russische constructivisme oftewel: functionalisme voor een betere wereld.

Lees meer
 
 
 
Tentoonstelling Abel Groenewold
t/m zondag 26 november 10.00 uur - 17.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

In de kerk van Klein Wetsinge zijn werken van Abel Groenewold te bezichtigen. Groenewold ging naar de Klassieke Academie in Groningen en kreeg daar les van onder andere Henk Helmantel en Matthijs Röling. Het werk van Groenewold is divers. De landschappen zijn meestal noordelijk, maar er ontstaan ook werken zonder topografische oorsprong. Bij bijna elk onderwerp zoekt Groenewold naar ruimtelijkheid of plastiek. Hij zegt hierover: “Ik zoek altijd een sfeer, van een moment of een jaargetijde.”

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan. 

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram