Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF 11 T/M 30 NOVEMBER 2017 NIEUWSBRIEF 11 T/M 30 NOVEMBER 2017 NIEUWSBRIEF 11 T/M 30 NOVEMBER 2017
 
 
NIEUWSBRIEF 11 T/M 30 NOVEMBER 2017
 
 
 
 
Ommelander herfstlezing: René Paas
zaterdag 11 november 15.30 uur kerk van Klein Wetsinge
 

De kerk in Klein Wetsinge en de Culturele Onderneming hebben vorig jaar de eerste Ommelander herfstlezing georganiseerd. En ook dit jaar organiseren zij een lezing met een prominente Groninger. Commissaris van de Koning René Paas vertelt uitgebreid over zijn terugkeer naar Groningen. Paas belandde al jong in de politiek. Hij werd op 24-jarige leeftijd gekozen in de gemeenteraad van Groningen om vervolgens wethouder te worden. Zijn kans om nationaal aan de weg te timmeren kreeg hij als voorzitter van de vakbond CNV. Paas volgde vorig jaar Max van den Berg op als commissaris van de Koning.

Lees meer
 
 
 
Noorderlicht Fotomanifestatie 2017
t/m 26 november 11.00 - 18.00 uur (woensdag t/m zondag) Der Aa-kerk
 

De Der Aa-kerk is de hoofdlocatie van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie. Deze editie gaat over wetenschap en de verbeelding ervan door fotografen en kunstenaars. De tentoonstelling staat in het teken van de menselijke drang om de wereld om ons heen te willen begrijpen en beheersen. Een opvallend onderdeel is de samenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en Nobelprijswinnaar Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de RUG. Er is ook werk te zien in de Noorderlicht Fotogalerie en in een aantal satellietlocaties.

Lees meer
 
 
 
Lezing Jan Herman Brinks
zondag 12 november 15.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Auteur Jan Herman Brinks vertelt in Klein Wetsinge over de ontstaansgeschiedenis van zijn roman Muurballade. De politiek-psychologische roman vertelt het verhaal van historicus Xavier Hackel, die in 1988 arriveert in Oost-Berlijn om onderzoek te doen aan de Humboldt Universiteit. Al gauw krijgt hij het gevoel dat elke stap die hij zet geregistreerd wordt. Onvermijdelijk dringt zich de vraag op: wie is te vertrouwen en wie niet? Deze lezing wordt muzikaal omlijst door het pianoduo Dimitrov Boelee, dat bestaat uit de Bulgaarse pianist Dimitar Dimitrov en de Nederlandse pianiste Elvire Boelee.

Lees meer
 
 
 
Culturele Zondag: literaire kaart van Groningen
zondag 12 november 15.30 uur kerk van Leegkerk
 

Aanstaande zondagmiddag wordt tijdens de Culturele Zondag in de kerk van Leegkerk de Leesbaar Groningen-kaart vormgegeven. Leesbaar Groningen is de kaart van de provincie en de stad Groningen waarop de belangrijkste literaire citaten zijn afgebeeld, op precies de plekken waar deze citaten over gaan. Zoals bijvoorbeeld Gerrit Krol rond de Korrewegwijk en Ede Staal op het Hogeland. Deze middag kunnen bezoekers in Leegkerk kennismaken met de redactie van de kaart die in discussie gaan met literatuurdeskundige Maarten Praamstra over ‘de literaire canon’ van Groningen. 

Lees meer
 
 
 
Lezing over Mata Hari
donderdag 16 november 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Doeke Sijens (schrijver en manager van de Openbare Bibliotheek Groningen) geeft een lezing over Mata Hari. Deze lezing wordt georganiseerd naar aanleiding van de tentoonstelling in het Fries Museum over Mata Hari. Want op 14 oktober 2017, honderd jaar na haar dood, opende in het museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Tijdens de tentoonstelling Mata Hari – de mythe en het meisje zijn authentieke voorwerpen uit binnen- en buitenland te zien. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers kunnen bezoekers Margaretha Zelle leren kennen, het meisje achter de iconische Mata Hari.

Lees meer
 
 
 
Max Beckmann in Amsterdam
woensdag 22 november 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

De Kunsthalle in Bremen wijdt een tentoonstelling aan de Duitse schilder Max Beckmann. Ter voorbereiding op een bezoek aan deze expositie geeft Bernhard Ridderbos in de Remonstrantse kerk een lezing over de ballingschap van Beckmann in Amsterdam. Beckmann neemt binnen de moderne schilderkunst een geheel eigen positie in, aangezien zijn werken in geen enkele stroming zijn onder te brengen. Een derde van zijn omvangrijke oeuvre schilderde Beckmann in Amsterdam, waarheen hij als ‘entartete’ kunstenaar vluchtte en waar hij woonde totdat hij in 1947 naar Amerika vertrok.

Lees meer
 
 
 
A la c’arte: eten in de kunst
zaterdag 25 november 18.30 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Kunsthistorica Trudy de Lange geeft in de kerk van Klein Wetsinge een fascinerende lezing over eten in de kunst tijdens een 6-gangendiner. In deze lezing kunt u kennis maken met eten en drinken in de breedste zin des woords: van aanliggen bij de Grieken tot de tafelmanieren die te boek zijn gesteld door Erasmus. De verschillende gerechten hebben steeds betrekking op de lezing. Met pronkstillevens, familiestukken en -portretten worden de verschillende facetten van de eetcultuur belicht. Ook de symbolische betekenis van voedsel in bijvoorbeeld schilderijen uit de zeventiende eeuw wordt verklaard.

Lees meer
 
 
 
Concert Capella Groningen - WIN KAARTEN
zaterdag 25 november 20.15 uur Der Aa-kerk
 

Capella Groningen geeft een concert met als thema 'wonderen van Sinterklaas'. Onder leiding van dirigent Merlijn Wackers brengt het koor in dit programma een groot deel van de oudst overgeleverde meerstemmige muziek over de heilige Nicolaas bij elkaar: van late middeleeuwen tot renaissance. Ook werk van Nederlandse bodem staat op het programma: een motet van componist Jan Tollius en een gezang uit een Utrechts handschrift van rond 1500. Kaarten winnen? Stuur voor 15 november 12.00 uur een e-mail naar info@blgroningen.nl en maak kans op vrijkaarten.

Lees meer
 
 
 
Bart van der Leck - lezing Kunst in Zicht
woensdag 29 november 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Annelike Brinkman geeft een lezing over Bart van der Leck, een van de oprichters van De Stijl. De Stijl is een kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. De belangrijkste leden waren naast Van der Leck Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Van der Leck was voorvechter van een gelijkwaardige positie van architect en kunstenaar. Hij stond bekend om zijn werk met geometrische vormen in primaire kleuren. Hij heeft onder andere meegewerkt aan het ontwerp van de Rijksluchtvaartschool op Groningen Airport Eelde.

Lees meer
 
 
 
Debatserie Nieuw Licht: Marte Kaan
donderdag 30 november 20.00 uur Der Aa-kerk
 

Donderdag 30 november ontvangt Coen Simon in de serie Nieuw Licht schrijfster en psychologe Marte Kaan die in haar essay Onderbuik. Nieuw Licht op redelijkheid aan de hand van psychoanalyticus en filosoof Erich Fromm laat zien dat ook onderbuikgevoelens ertoe doen. Marte Kaan ziet tijdens haar therapeutische sessies dat redelijkheid ons meer ontglipt naarmate we sterker naar redelijkheid verlangen. Aan de hand van werk van psychoanalyticus en filosoof Erich Fromm laat Kaan zien dat een redelijk mens vooral ook emotioneel vaardig moet zijn.

Lees meer
 
 
 
Tentoonstelling Abel Groenewold
t/m zondag 26 november 10.00 uur - 17.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

In de kerk van Klein Wetsinge zijn kleurrijke werken van Abel Groenewold te bezichtigen. Groenewold ging naar de Klassieke Academie in Groningen en kreeg daar les van onder andere Henk Helmantel en Matthijs Röling. Het werk van Groenewold is divers. De landschappen zijn meestal noordelijk, maar er ontstaan ook werken zonder topografische oorsprong. Bij bijna elk onderwerp zoekt Groenewold naar ruimtelijkheid of plastiek. Hij zegt hierover: “Ik zoek altijd een sfeer, van een moment of een jaargetijde.”

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan. 

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram