Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF 17 - 30 NOVEMBER 2016 NIEUWSBRIEF 17 - 30 NOVEMBER 2016 NIEUWSBRIEF 17 - 30 NOVEMBER 2016
 
 
NIEUWSBRIEF 17 - 30 NOVEMBER 2016
 
 
 
 
Het Nederlandse rijtjeshuis
donderdag 17 november 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Ook komende week is er weer een Kunst In Zicht-lezing in de Remonstrantse kerk. Met deze keer als thema de wondere wereld van het Nederlandse rijtjeshuis. Het rijtjeshuis kan gerust hét Nederlandse huis worden genoemd: de meerderheid van de Nederlandse bevolking woont in een rijtjeshuis. Maar hoe diep het rijtjeshuis ook is verankerd in de Nederlandse cultuur, het heeft een slechte reputatie. Het staat symbool voor burgerlijkheid, saaiheid en monotonie. Deze reputatie is ten onrechte, zo zal Bernard Hulsman (redacteur NRC Handelsblad) in zijn lezing bewijzen.

Lees meer
 
 
 
Debatserie Nieuw Licht: Ewald Engelen
donderdag 17 november 20.00 uur Der Aa-kerk
 

In deze derde editie van de debatserie Nieuw Licht is Ewald Engelen te gast. Engelen werpt deze avond een nieuw licht op feminisme. Hij gaat daarna onder leiding van Coen Simon en Frank Meester in gesprek met Mineke Bosch, hoogleraar Moderne geschiedenis aan de RuG en gespecialiseerd in vrouwen- en gendergeschiedenis. Dat de emancipatie van de vrouw nog niet is voltooid behoeft geen betoog. Hoeveel feministische golven zijn er nog nodig om die ongelijkheid ongedaan te maken? Is er een nieuw feminisme op komst of gaat er achter de term een heel andere maatschappelijke machtsverhouding schuil? Ewald Engelen laat zien hoe vrouwen elkaar onder het mom van feminisme tot vrouw maken.

Lees meer
 
 
 
Jubileumconcert Moderato Cantabile
zaterdag 19 november 20.00 uur Der Aa-kerk
 

Kamerkoor Moderato Cantabile bestaat dit jaar vijftien jaar en viert dit derde lustrum met een jubileumconcert in de Der Aa-kerk. Naast composities van dirigente Nana Tchikhinashvili worden onder meer koorwerken gezongen van Pärt, Fauré, Schubert en Händel. In de uitvoering van een aantal werken wordt het koor begeleid door een kwintet bestaande uit Lela Munjishvili op dwarsfluit en een viertal talentvolle conservatoriumstudenten.

Lees meer
 
 
 
Jazzconcert in Klein Wetsinge
zondag 20 november 16.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Jazzgitarist Bill Arensma geeft samen met bassist Bert van Erk en drummer Elmer Bergstra een concert in de kerk van Klein Wetsinge.
Bill Arensma werd in zijn jonge jaren geïnspireerd door gitaristen als Jim Hall, Wes Montgomery, Joe Pass en Pat Martino. Hij heeft jarenlang op bekende jazzpodia gespeeld. Bill, Bert en Elmer spelen deze middag jazzklassiekers zoals Satin doll en Fly me to the Moon. Ook het latin repertoire komt aan bod, zoals het bekende Girl from Ipanema.

Lees meer
 
 
 
Concert Jong Vocaal Groningen
zondag 20 november 19.30 uur Der Aa-kerk
 

Jong Vocaal Groningen geeft samen met Slagwerkensemble Appingedam een concert in de Der Aa-kerk. Op het programma staat onder andere muziek van Orff en een prachtig stuk van Raberg. Jong Vocaal Groningen heeft een breed repertoire: liederen uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok, muziek van Schubert tot hedendaagse componisten, van opera tot musical. Veel zangeressen uit het ensemble zijn prijswinnaars bij diverse concoursen, zoals het Prinses Christina Concours.

Lees meer
 
 
 
Lezing over kunstenaar Sjoerd de Vries
woensdag 23 november 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Kunst In Zicht organiseert in de Remonstrantse kerk een lezing over de Friese kunstschilder Sjoerd de Vries. In november wordt Sjoerd de Vries 75 jaar. Museum Belvedere in Oranjewoud biedt daarom dit najaar een overzicht van zijn werk, waarin een ander beeld van de kunstenaar wordt getoond dan tot nu toe is gebeurd. ‘Het is een gave’, zegt Sjoerd de Vries over zijn kunstenaarschap. In 2015 nam hij de prestigieuze Gerrit Benner-prijs in ontvangst. De jury roemde zijn ‘unieke, zeer herkenbare oeuvre’, dat ‘nog voortdurend in ontwikkeling is en van hoge kwaliteit’.

Lees meer
 
 
 
Win kaarten voor Capella Groningen
vrijdag 25 november 20.15 uur Der Aa-kerk
 

Capella Groningen geeft onder leiding van de voormalig vaste dirigent Adrián Rodríguez Van der Spoel een concert waarin een achttal hymen uit Hymni Totius Anni van Tomás Luis de Victoria centraal staan. De Victoria wordt als een van de grootste componisten van de renaissance beschouwd. Bijzonder aan dit concert is de medewerking met Haytham Safia. Hij improviseert tussen de koorwerken door op de oed, een oud snaarinstrument. Kaarten winnen? Stuur dan voor 18 november 12.00 uur een e-mail naar info@blgroningen.nl en maak kans op vrijkaarten.

Lees meer
 
 
 
Concert Kamerkoor Ars Musica
zaterdag 26 november 20.00 uur Der Aa-kerk
 

Dit najaar laat Kamerkoor Ars Musica van zich horen met een reeks concerten rondom BWV 106 Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit van Bach. Deze cantate wordt geschaard onder zijn belangrijkste werken. Behalve werken van Johann Sebastian Bach staan er ook stukken van Johann Bach en Johann Ludwig Bach op het programma. Deze concertreeks valt samen met de verschijning van het boek en de cd Aan de grenzen van het leven. Deze set van boek en cd gaat over grenservaringen in ons bestaan: verlies, verdriet, eenzaamheid, afscheid, troost en toekomstverwachting.

Lees meer
 
 
 
A.F.Th. van der Heijden in de Der Aa-kerk
zondag 27 november 15.30 uur Der Aa-kerk
 

Auteur A.F.Th. van der Heijden is te gast in de Der Aa-kerk naar aanleiding van zijn nieuwe boek Kwaadschiks, deel 6 van de cyclus De tandeloze tijd. Hij wordt deze middag geïnterviewd door Coen Peppelenbos. De roman Kwaadschiks vertelt het verhaal van reclameman Nico Dorlas, halverwege de veertig, en zijn jongere vriendin Desiree. In 2011 verscheen Tonio. Een requiemroman, over de zoon van Van der Heijden en hoe hij bij een verkeersongeval om het leven kwam. De verfilming van het boek is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Lees meer
 
 
 
Kom Sint Pannekoek vieren in de Der Aa-kerk
dinsdag 29 november 12.00 uur - 20.00 uur Der Aa-kerk
 

Dinsdag 29 november is de Der Aa-kerk gevuld met de geur van pannenkoeken. In de kerk wordt dan namelijk Sint Pannekoek gevierd. Deze fictieve feestdag werd in 1986 voor het eerst beschreven in een van de wekelijkse strips van Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis. Sindsdien wordt deze dag op verschillende plekken in Nederland gevierd. Sint Pannekoek wordt op meerdere locaties in de stad Groningen gevierd, met als bruisend middelpunt van het feest de Der Aa-kerk, waar je heel veel heerlijke pannenkoeken kunt eten. Er worden allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Lees meer
 
 
 
Expositie in de kerk van Klein Wetsinge
tot en met 31 december 11.00 uur - 18.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

In november en december is in de kerk van Klein Wetsinge de expositie van Gerald Schuil te zien. Schilderen was altijd een hobby van Schuil, maar vanaf begin 2014 maakte hij er zijn beroep van. Schuil trekt er het liefst in het voorjaar en in de zomer gewapend met paletmessen op uit om het landschap weer te geven. In de winter werkt hij in zijn atelier. In Klein Wetsinge zijn vooral op klaprozen geïnspireerde schilderijen te zien. Deze kleurrijke schilderijen zijn deels figuratief en deels geabstraheerd.

Lees meer
 
 
 
Expositie drie kunstenaars
tot en met 16 december 9.00 uur - 16.30 uur Remonstrantse kerk
 

In het entreegebouw van de Remonstrantse kerk is ook deze maand weer een bijzondere expositie te bezichtigen. Drie talentvolle kunstenaars laten hun werk zien: Emma Smids, Kim Hunnersen en Aline de Jonge. Emma Smids maakt fotografische dubbelfoto’s waarin verschillende perspectieven elkaar overlappen. Kim Hunnersen heeft een grote passie voor fotografie en reizen. De bewondering voor dieren, natuur en grootse landschappen zijn voor haar een grote inspiratiebron. Aline de Jonge zoekt door middel van fotografie een door de tijd ingegeven vormeloosheid op.

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram