Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF APRIL 2016 NIEUWSBRIEF APRIL 2016 NIEUWSBRIEF APRIL 2016
 
 
NIEUWSBRIEF APRIL 2016
 
 
 
 
Hardlopen door de Der Aa-kerk
zondag 3 april Der Aa-kerk
 

Zondag 3 april vindt de eerste editie van de Groningen Urban Trail plaats. Dit is een bijzondere loopervaring van ongeveer tien kilometer langs en door unieke gebouwen. Het is een ontdekkingstocht van sportiviteit, cultuur en architectuur. De Der Aa-kerk is een van de bijzondere locaties waar deelnemers doorheen rennen. De route gaat verder onder andere door het Academiegebouw, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, de Drie Gezusters, hofjes in de binnenstad en de parkeergarage onder de Ossenmarkt. De Urban Trail wordt omlijst met muzikale optredens.

Lees meer
 
 
 
Voorstelling Echo, verhalen over de liefde
zondag 3 april 15.30 uur kerk van Leegkerk
 

De Groninger poppenspeler, theatermaker en kunstenaar Vincent Alders speelt in de kerk van Leegkerk de bijzondere voorstelling Echo, verhalen over de liefde. Het is een voorstelling met poppen, maskers, video en muziek. Het verhaal is gebaseerd op Griekse mythen, verhalen die al een paar duizend jaar een inspiratiebron zijn voor kunst, muziek, literatuur, dans en theater. De voorstelling wordt gespeeld door Vincent Alders. Alders heeft Fa Tip Top kindertheater opgericht, waaruit later de Citadel is voortgekomen en Holle Vaten theater. Daarna heeft hij onder andere voor het Ro Theater gewerkt.

Lees meer
 
 
 
Flamenco in de kerk van Klein Wetsinge
zondag 3 april 16.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Latijns-Amerikaanse klanken in de kerk van Klein Wetsinge tijdens het concert van Tinto Sol. Het gezelschap Tinto Sol maakt op geheel eigen wijze en in een bijzondere bezetting muziek vanuit de flamenco en Latijns-Amerikaanse traditie. Tinto Sol speelt eigen composities en bewerkingen van traditionele werken uit de flamenco en de Latijns-Amerikaanse muziekwereld. In het programma is ook plaats voor Spaanse dans en percussie (castagnetten en caja). Tinto Sol bestaat uit Marietta Rust (zang en percussie), Pascal Binneweg (gitaar) en Erik Huele (piano).

Lees meer
 
 
 
Lezing over grafkelders in het Groningerland
vrijdag 8 april 20.15 uur Remonstrantse kerk
 

Harry Brouwer deed in de Groninger Archieven en in oude kranten onderzoek naar de veelal vergeten grafkelders in het Groningerland. In deze lezing in de Remonstrantse kerk presenteert hij de uitkomsten van zijn onderzoek. Ter inleiding wordt kort stilgestaan bij de menselijke fascinatie voor de dood en de dood in de kunst. Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Oude Groninger Kerken, naar aanleiding van het verschijnen van deel 18 in de Kerkhovenreeks met de titel: Een grote hoop verrot holt en dog weijnig beenderen - Grafkelders in het Groningerland.

Lees meer
 
 
 
Schnitgers Droom: De klank van Rothko
vrijdag 8 april 21.00 uur (inleiding om 20.15 uur) Der Aa-kerk
 

In de Der Aa-kerk worden op 8 en 9 april de schilderijen van de Amerikaanse schilder Mark Rothko gelinkt aan muziek. Na de tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum staat Mark Rothko weer volop in de belangstelling in Nederland. In De klank van Rothko klinkt er in de Der Aa-kerk verstilde orgelmuziek van de New Yorker Morton Feldman. Videocollectief Werc projecteert Rothko digitaal op muziek van John Cage. Componist Mark van Platen doet muzikaal verslag van zijn bezoek in After visiting Rothko. Een theatrale tegenhanger in het concert is de muziek die Henning Christiansen schreef bij Eurasienstab, een performance van kunstenaar Joseph Beuys.

Lees meer
 
 
 
Schnitgers Droom: De stilte van Rothko
zaterdag 9 april 21.00 uur (inleiding om 20.15 uur) Der Aa-kerk
 

In De stilte van Rothko is de documentaire van Marjoleine Boonstra uit 2014 te zien. In deze bekroonde documentaire probeert zij de raadsels rond de schilder Mark Rothko te doorgronden. Op verstilde toon meandert filmmaker Marjoleine Boonstra door het leven en werk van de Amerikaanse kunstenaar, waarbij ze enkele hardnekkige misverstanden rechtzet, maar het mysterie heel laat. Componist en musicus Harry de Wit en altvioliste Saskia Meijs spelen live de prachtige compositie die De Wit voor de documentaire maakte.

Lees meer
 
 
 
Lezing over adel in Groninger kerken
woensdag 13 april 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Saskia van Lier geeft woensdagavond 13 april een lezing over adel in Groninger kerken. Maar hoe zit dat eigenlijk, was er wel adel in Groningen? Sommige Groninger kerken ademen adel. En hoewel er feitelijk geen sprake was van adel in de provincie Groningen, gedroegen enkele families zich als ware baronnen op hun land en in hun kerk. Vanwege hun grote landbezit hadden de families veel rechten in de plaatselijke kerk. Orgels, herenbanken, preekstoelen, rouwborden en rouwmonumenten werden door hen betaald en vaak voorzien van het familiewapen.

Lees meer
 
 
 
Lezing over Maya's
donderdag 14 april 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Ben je van plan om de tentoonstelling Maya's - Heersers van het regenwoud te bezoeken in het Drents Museum in Assen? Kom dan als voorbereiding naar deze lezing in de Remonstrantse kerk in Groningen. Met de succesvolle tentoonstelling neemt het museum bezoekers mee op een intrigerende ontdekkingstocht door de hoogstaande beschaving van de Mayacultuur, die zijn bloeitijd beleefde in de periode van 200 tot 900 na Christus. Deze lezing is een goede voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling.

Lees meer
 
 
 
Vintage kleding in de Der Aa-kerk
zaterdag 16 april en zondag 17 april 12.00 uur - 17.00 uur Der Aa-kerk
 

Kom je ook kleding shoppen in de Der Aa-kerk? The Vintage Rebel organiseert voor de derde keer een Vintage Kilo Sale in de kerk. De kerk is dan gevuld met kledingrekken vol met kleding uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. De toegang is gratis. Bijzonder aan deze kledingverkoop is dat de kleding niet per stuk is geprijsd, maar per kilo wordt afgerekend. Je betaalt vijftien euro per kilo kleding. Speciaal voor dit weekend is er zo’n drie ton aan mooie vintage kleding geselecteerd. De voorraad wordt beide dagen steeds aangevuld, dus er is continu keuze uit een ruim assortiment kleding.

Lees meer
 
 
 
Schrijver in de kerk: Saskia De Coster
zondag 17 april 15.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

De Vlaamse schrijfster Saskia De Coster is te gast tijdens Schrijver in de kerk in de kerk van Klein Wetsinge. De Coster is de auteur van een in zijn soort uniek literair oeuvre. Haar roman Wij en ik won de Opzij-literatuurprijs en behaalde de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil. Ook haar andere romans werden genomineerd voor diverse literaire prijzen. Haar werk is vertaald in tien talen. Tijdens Schrijver in de kerk wordt De Coster aan de tand gevoeld door interviewer Margriet Bos. Sidekick in het programma vormt ook dit keer weer de veelzijdige Groninger musicus Remko Wind.

Lees meer
 
 
 
Lezing over architect Le Corbusier
woensdag 20 april 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Woensdagavond 20 april geeft Jikke van der Spek in de Remonstrantse kerk een lezing over Le Corbusier. In deze lezing wordt stilgestaan bij zijn architectonisch en stedenbouwkundig oeuvre en de betekenis ervan voor de architectuur van de twintigste eeuw. Een huis is een 'machine om in te wonen', zo luidt een beroemde uitspraak van Le Corbusier. De als Charles-Edouard Jeanneret geboren Zwitsers-Franse architect behoort tot de invloedrijkste architecten en stedenbouwkundigen van de twintigste eeuw. Hij koos in zijn ontwerpen voor strakke vormen, moderne materialen en nieuwe technieken. 

Lees meer
 
 
 
Concert Toonkunstkoor Bekker
zaterdag 23 april 20.15 uur Der Aa-kerk
 

Zaterdag 23 april geeft Toonkunstkoor Bekker een concert in de Der Aa-kerk. Begeleid door Eeuwe Zijlstra op het beroemde Schnitgerorgel zingt Bekker het Requiem van Fauré onder leiding van dirigent Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen, met de bekende bariton Maarten Koningsberger en sopraan Heleen Koele als solisten. In zowel het beroemde Requiem van Gabriel Fauré uit 1893, als het meer eigentijdse Lux Aeterna van Morten Lauridsen uit 1997 gaat het over onze vertwijfeling over de dood en de hoop dat er daarna 'eeuwige rust' en 'eeuwig licht' zal zijn.

Lees meer
 
 
 
Jiddische liederen in de kerk van Leegkerk
zondag 24 april 15.30 uur kerk van Leegkerk
 

Lucette van den Berg is een van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie Jiddische zangeressen. Zondag 24 april is ze te gast tijdens de Culturele Zondag in de kerk van Leegkerk. Lucette is een zangeres die vooral speciaal voor haar geschreven repertoire zingt. Haar debuut-CD Zing Shtil is door de recensenten met veel lof ontvangen. Ze is een opvallende performer, met een uitzonderlijke warme en expressieve stem met geheel eigen geluid. Zij wil de Jiddische muziek niet alleen laten horen in al haar pracht, maar ook verder ontwikkelen.

Lees meer
 
 
 
Zang- en gitaarmiddag Groningen Guitar College
zaterdag 30 april 14.00 uur Remonstrantse kerk
 

Zaterdagmiddag 30 april geven de gitaarleerlingen van het Groningen Guitar College samen met de zangleerlingen van Zing Je Eigen Lied (Fenny Hoekstra) en Bufu Sanna (Sandra van den Steen) een bijzonder concert in de Remonstrantse kerk. In de periode voorafgaand aan deze dag worden de gitaarleerlingen gekoppeld aan zangleerlingen. Onder leiding van de docenten gaan zij aan de slag met liedjes naar keuze. De muzikale uitkomst van deze spannende samenwerking wordt ten gehore gebracht tijdens deze zang- en gitaarmiddag. Het wordt een feestelijke middag waarop gitaar en stem het muzikale middelpunt zijn.

Lees meer
 
 
 
Expositie in de Remonstrantse kerk
maandag 4 april t/m vrijdag 1 juli 9.00 uur - 16.30 uur Remonstrantse kerk
 

In het entreegebouw van de Remonstrantse kerk is tijdens werkdagen het werk van drie kunstenaars te zien. Barbara Groenwold maakt beelden in grafiek, tekeningen, schilderijen en foto’s. Frieda de Witte snijdt met haar losse, luchtige tekenstijl, grote onderwerpen aan: “Menselijkheid zoeken en bewustwording creëren vind ik een belangrijk element in mijn tekeningen." Mathilde van Wijnen is een dubbeltalent: naast beeldend kunstenaar is ze professioneel celliste, gespecialiseerd in oude muziek. Deze combinatie zie je terug in haar werk.

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan. 

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram