Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF APRIL 2018 NIEUWSBRIEF APRIL 2018 NIEUWSBRIEF APRIL 2018
 
 
NIEUWSBRIEF APRIL 2018
 
 
 
 
Verhalen in vergulde lijsten
woensdag 4 april 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Woensdag 4 april geeft Groninger kunsthistoricus Lyckle de Vries een Kunst in Zicht-lezing over de Hollandse historieschilderkunst in de zeventiende eeuw. In de Gouden Eeuw werd de historieschilder heel hoog aangeslagen, omdat hij een alleskunner was. Hij kon menselijke figuren in actie laten zien en door hun blikken en gebaren suggereren wat ze dachten, voelden en deden. Hij kon hun kostuums net zo goed schilderen als een gespecialiseerde portretschilder, de achtergrond even goed als een landschapsschilder en de attributen als een stillevenschilder. De historieschilder was een 'algemeen meester', een allrounder. 

Lees meer
 
 
 
Tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999)
donderdag 5 april 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Mien Ruys is niet alleen de belangrijkste Nederlandse tuinarchitecte van de twintigste eeuw, ze had duidelijke ideeën over de functie en het nut van tuinen en openbaar groen. Haar werk wordt ook in het buitenland gezien als een van de voornaamste uitingen van tuin- en landschapsarchitectuur. Deze lezing wordt gegeven door tuinhistorisch onderzoeker en publicist Leo den Dulk. Hij is sinds 2003 mede-uitgever en redacteur van het oudste Nederlandse tuinblad Onze Eigen Tuin. Met zijn bureau Cantua Research en Tekst onderzoekt hij natuur, planten, tuinen, landschap en geschiedenis

Lees meer
 
 
 
Concert Maaike Roelofs
zondag 8 april 15.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Zondagmiddag 8 april geeft Maaike Roelofs een concert in de kerk van Klein Wetsinge. Ze brengt het programma Tussen Tijd en Altijd, met zowel liederen van Nederlandse artiesten (zoals Jules de Corte, Bram Vermeulen, Jaap Fischer en Liselore Gerritsen) als liederen van haar nieuwe cd Lienen aan Locht. De cd is geheel gewijd aan haar vader, de Groningse dichter en jurist Lerus Roelofs. Zijn poëzie is geschreven in het Oldambts. Maaike Roelofs studeerde cello aan het conservatorium van Amsterdam. Na haar eindexamen specialiseerde zij zich op de barokcello. Vanaf die tijd speelde zij in verschillende orkesten en momenteel is zij lid van enkele kamermuziekensembles.

Lees meer
 
 
 
Debatserie Nieuw licht: Marli Huijer
donderdag 12 april 20.00 uur Der Aa-kerk
 

Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk met filosoof Marli Huijer over haar essay Beminnen, waarin ze pleit voor een nieuwe seksuele revolutie. Coreferent deze avond is Trudy Dehue. Marli Huijer bestudeert in Beminnen de ideologie van de seksuele vrijheid. Hebben we sinds de revolutie van de jaren zestig werkelijk aan vrijheid gewonnen? Onophoudelijk vertellen we of we homo, hetero, polyamoreus, happy single of monogaam zijn. Mensen en culturen die er anders over denken, willen we bekeren tot onze vrijheid. Aandacht voor hoe we beminnen en of we er wel van genieten, is er nauwelijks. 

Lees meer
 
 
 
Shop vintage kleding in de Der Aa-kerk
zaterdag 14 en zondag 15 april Der Aa-kerk
 

Kom 14 en 15 april schatgraven in de bergen en rekken met vintage kleding in de Der Aa-kerk. Tijdens de Vintage Kilo Sale is de kerk weer gevuld met kleding uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. De kerk wordt omgetoverd tot een vintage warehouse met tonnen aan kleding. Een waar shoppingparadijs voor alle vintage- en modeliefhebbers. Bijzonder aan deze kledingverkoop is dat de kleding niet per stuk is geprijsd, maar per kilo wordt afgerekend. Je betaalt vijftien euro per kilo. Speciaal voor dit weekend is er twee ton aan mooie vintage kleding geselecteerd.

Lees meer
 
 
 
De eerste wandelaar
zondag 15 april 15.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Schrijver Flip van Doorn geeft in de kerk van Klein Wetsinge een lezing over zijn boek De eerste wandelaar. Na de lezing volgt er een wandeling in de omgeving van de kerk. Van Doorn, verwoed wandelaar en schrijver, treedt met zijn boek De eerste wandelaar in de voetsporen van de doopsgezinde predikant Jacobus Craandijk. De predikant wandelde tussen 1875 en 1888 door heel Nederland en deed daar verslag van in een aantal boeken. Hij staat hiermee te boek als de eerste wandelaar van Nederland. Voor die tijd werd er alleen doelmatig gelopen om van A naar B te komen. Wandelen als doel op zich, kijkend naar de omgeving, genietend van de fysieke activiteit en het buiten zijn was nieuw.

Lees meer
 
 
 
Concert Nederlands Studenten Kamerorkest
maandag 16 april 20.15 uur Der Aa-kerk
 

Het Nederlands Studenten Kamerorkest wordt ieder jaar opnieuw samengesteld uit studenten die naast hun studie op hoog niveau muziek maken. De studenten krijgen de mogelijkheid zich twee weken intensief bezig te houden met muziek, onder leiding van een gerenommeerde dirigent. Maandag 16 april komt het orkest naar de Der Aa-kerk. Voor dit project componeerde aanstormend talent Mathilde Wantenaar een nieuw werk voor kamerorkest en sopraansoliste Jeannette van Schaik. In dit werk verklankt Wantenaar Virginia Woolfs A Haunted House, een sfeervol poëtisch spookverhaal over liefde en vergankelijkheid. Ook speelt het orkest werken van Kodály en Mendelssohn.

Lees meer
 
 
 
Humor in de kunst
dinsdag 17 april 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Universitair docent Kunstgeschiedenis Mette Gieskes geeft een Kunst in Zicht-lezing over humor in de kunst. Voor een kunstenaar of kunsthistoricus is kunst een bloedserieuze zaak. Toch is er altijd al veel humor in de kunst te zien geweest. Mette Gieskes neemt ons tijdens deze lezing mee naar de twintigste eeuw en laat zien dat sinds de jaren zestig steeds meer sociaal-geëngageerde kunstenaars wereldwijd humoristisch werk zijn gaan maken. Kunstenaars van over de hele wereld passen humor toe in hun werk, veelal om de spot te drijven met corruptie, machtsmisbruik, geldzucht en andere misstanden. 

Lees meer
 
 
 
Giorgio Morandi
donderdag 19 april 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Carolien ten Bruggencate geeft een Kunst in Zicht-lezing over de Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi. Morandi (1890-1964) schilderde zowel landschappen als stillevens, maar maakte vooral furore met zijn melancholische weergaven van dicht bijeen geplaatste flesjes, vaasjes en potten. Zijn schilderijen getuigen van zijn voortdurende zoektocht naar de perfecte compositie, van zijn streven naar het weglaten van alles wat overbodig is. Museum Belvédère in Oranjewoud wijdt een tentoonstelling aan zijn bijzondere werk, dat met name door collegakunstenaars zeer wordt gewaardeerd.

Lees meer
 
 
 
Canto Ostinato ligconcert in de Der Aa-kerk
zaterdag 21 april 20.30 uur Der Aa-kerk
 

De Nederlandse componist Simeon ten Holt werd wereldberoemd met Canto Ostinato, misschien wel het bekendste werk uit de Nederlandse klassieke muziek. Zaterdag 21 april vindt er in de Der Aa-kerk een bijzonder Canto Ostinato-ligconcert plaats, uitgevoerd door het beroemde pianoduo Sandra en Jeroen van Veen. Liggend op een zelf meegebracht matje of gewoon zittend op een stoel, kun je je laten verrassen door de prachtige akoestiek en de bijzondere lichtinval in de kerk. De Canto Ostinato wordt deze avond door Sandra en Jeroen van Veen gespeeld op twee vleugels.

Lees meer
 
 
 
Jazzconcert in Klein Wetsinge
zondag 22 april 15.30 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Het kerkje van Klein Wetsinge ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. De kerk is in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken grondig gerestaureerd en verbouwd. De kerk wordt gerund door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen, beiden geboren en getogen Groningers. Zondagmiddag 22 april is er een jazzconcert in de kerk, met René van Astenrode, Bill Arensma en Bert van Erk. Ze spelen deze middag nummers uit het American songbook en nummers van Antonio Carlos Jobim. Het wordt een mix van swing en latin.

Lees meer
 
 
 
Expositie Antje Veldstra
t/m 11 april 11.00 uur - 18.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

In de kerk van Klein Wetsinge is een expositie te zien met werken van Antje Veldstra. In de kerk zijn kleurrijke prenten te zien in zeer grote formaten. Op tafels staan robuuste blokboeken met geschilderde werkjes in gemengde techniek. De rode draad van de tentoonstelling is de fascinatie van Antje Veldstra voor de zee. Zowel de beweeglijkheid van water als de rust die ervan uit kan gaan zijn door haar in stilstaande beelden vastgelegd. Het werk van Veldstra laat zich niet gemakkelijk onderbrengen in een bepaalde stijl. Kleur, vorm, structuur, abstractie, licht en ruimtelijkheid zijn trefwoorden die bij haar prenten horen. 

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan. 

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram