Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF DECEMBER NIEUWSBRIEF DECEMBER NIEUWSBRIEF DECEMBER
 
 
NIEUWSBRIEF DECEMBER
 
 
 
 
Win kaarten voor World Press Photo
t/m zondag 13 december Der Aa-kerk
 

Ook dit jaar is in de Der Aa-kerk weer de World Press Photo-expositie te zien. De tentoonstelling komt voort uit een jaarlijks gehouden persfotografiewedstrijd. Er is een overzicht te zien van de mooiste en indrukwekkendste nieuwsfoto’s die het afgelopen jaar zijn gemaakt door ‘s werelds beste fotojournalisten. De tentoonstelling reist over de hele wereld en wordt in meer dan negentig wereldsteden geëxposeerd. Er worden intrigerende beelden getoond uit het dagelijks leven, natuur, sport en kunst en cultuur. Kaarten winnen? We verloten 3 x 2 kaarten. Stuur voor vrijdag 4 december een e-mail naar info@blgroningen.nl en maak kans op vrijkaarten.

Lees meer
 
 
 
De kunst van het veranderen
woensdag 2 december 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Stichting Kunst In Zicht organiseert in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen een lezing over stedenbouw. Het thema van de lezing is De kunst van het veranderen: verbetering van ruimtelijke kwaliteit in de stad. Deze lezing gaat in op het dilemma van de keuzes die moeten worden gemaakt bij stedenbouwkundige ontwerpen. Er wordt aandacht besteed aan een aantal spraakmakende projecten in diverse steden, die in het verleden en heden zijn ontworpen en uitgevoerd. Spreker deze avond is stedenbouwkundige Tjalling Visser. 

Lees meer
 
 
 
Lezing restauratie Groninger kerken
donderdag 10 december 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Donderdag 10 december geeft bouwkundige Jur Bekooy een lezing over het restaureren van Groninger kerken. Jur Bekooy is bouwkundige bij de Stichting Oude Groninger Kerken. Hij laat in deze lezing de historische Groninger kerken en hun restauraties door de decennia heen zien. Daarbij passeren restauratieopvattingen de revue, vooral vanaf het einde van de negentiende eeuw, toen het besef van monumentenzorg doordrong. Ook legt hij uit hoe we tegenwoordig omgaan met restauratie en her- en doorbestemming van de Groninger kerken. Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst In Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. 

Lees meer
 
 
 
Let's Bowie - met Wende, Gerry Arling, Elly de Waard, Sebastiaan Vos en Ad Verbrugge
vrijdag 11 december 21.00 uur Der Aa-kerk
 

Kom vrijdag 11 december naar Let’s Bowie: een bijzondere avond die geheel in het teken staat van David Bowie. Met Wende, het jasje van Bowie, een talkshow en nog veel meer! Scherpdenkers maken deze avond een postmoderne balans op. Wat is eigenlijk de blijvende betekenis van de kunstenaar Bowie of ligt er, achteraf gezien, meer uiterlijke verpakking dan inhoud op tafel? Dit en meer bespreken Elly de Waard, Sebastiaan Vos en Ad Verbrugge tijdens de talkshow. Daarna klinkt er een muzikale surprise uit het historische Schnitgerorgel hoog in de kerk, waarbij organist Eeuwe Zijlstra samen met Gerry Arling bewerkingen speelt van nummers van Bowie. 

Lees meer
 
 
 
Feestelijk kerstconcert Luthers Bach Ensemble
zaterdag 12 december 15.30 uur Der Aa-kerk
 

Het Luthers Bach Ensemble geeft een feestelijk kerstconcert in de Der Aa-kerk. Op het programma staan onder andere werken van Bach.
Ook klinken er Franse kerstliedjes in de Messe de Minuit pour Noël van Charpentier. Corelli’s Concerto Grosso pour la Nuit de Noël is geschreven voor de kerstnacht en in het laatste deel is de herdersmuziek voor het kindje in de kribbe te horen. Nieuwjaar wordt uitbundig begroet in Bachs nieuwjaarscantate Singet dem Herrn ein neues Lied. In de tekst spelen pauken, snaren en fluiten een grote rol. Het Luthers Bach Ensemble sluit het muzikale jaar af met de Lutherse Mis in A, Bachs mooiste kleine mis. 

Lees meer
 
 
 
Kleintje Cultuur: lichtengelen maken
zondag 13 december 14.00 uur - 16.00 uur de kerk van Leegkerk
 

Tijdens Kleintje Cultuur zijn er leuke culturele activiteiten voor kinderen in de kerk van Leegkerk. De derde Kleintje Cultuur staat in het teken van lichtengelen maken. Kinderen kunnen tijdens deze middag een eigen lichtengel maken, samen met docenten en beeldend kunstenaars Hilda Top en Anja Lofvers van de Kinderwerkplaats bij VRIJDAG. Er worden allerlei materialen met elkaar gecombineerd, waardoor iedereen zijn eigen prachtige lichtende engel maakt. Met aan het eind een fascinerend lichtengelenfeest. 

Lees meer
 
 
 
Concert in de kerk van Klein Wetsinge
zondag 13 december 14.00 uur de kerk van Klein Wetsinge
 

Liesbeth Wildeveld en Sven Otte geven een concert in de kerk van Klein Wetsinge. Op het programma staan onder andere werken van Bach en Scarlatti. Sven Otte studeerde aan de conservatoria van Essen en Keulen. In 1998 won hij een internationaal concours voor contrabassisten in Edinburgh. Naast klassieke muziek houdt hij zich ook intensief bezig met jazzmuziek en improvisatie. Sinds 1998 is hij lid van het Noord Nederlands Orkest. Liesbeth Wildeveld studeerde hoofdvak piano aan het Prins Claus Conservatorium. Momenteel is ze werkzaam als kamermusicus en begeleider zowel op piano als klavecimbel. Ook houdt ze zich intensief bezig met het begeleiden van jong talent. 

Lees meer
 
 
 
Opera voor iedereen
zondag 13 december 15.00 uur Remonstrantse kerk
 

Opera per Tutti! verzorgt op uitnodiging van de Stichting Oude Groninger Kerken een bijzondere operamiddag in de Remonstrantse kerk. Het gezelschap Opera per Tutti! heeft als doel laagdrempelige, toegankelijke en betaalbare uitvoeringen van hoge kwaliteit door professionele zangers te presenteren. Het project maakt opera toegankelijk en neemt het publiek al zappend mee langs hoogtepunten uit een breed operarepertoire. Dit najaar is het thema van de Opera per Tutti-concerten het getal vier: het gezelschap zingt vier maanden lang een ander programma met vier stukken uit vier opera’s door vier eeuwen heen.

Lees meer
 
 
 
Kerstconcert Kamerkoor Erato
zaterdag 19 december 20.15 uur Der Aa-kerk
 

Kamerkoor Erato geeft onder leiding van dirigent Roel Griffioen een sfeervol en gevarieerd kerstconcert. Op het programma in de Der Aa-kerk staan onder andere In principio erat Verbum I, II en III van Orlandus Lassus, motetten van Praetorius, Hassler, Cristobal de Morales en Henry Purcell en verder werken van Margaret Rizza, Morten Lauridsen, Karl Jenkins, Herbert Howells en John Tavener. Het instrumentale intermezzo wordt verzorgd door een koperkwartet van Harmonie ’67 uit Groningen. 

Lees meer
 
 
 
Kleintje Cultuur: Bouwwerk
woensdag 23 december 14.00 uur de kerk van Leegkerk
 

Kleintje Cultuur is een gezellige culturele middag voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. De laatste Kleintje Cultuur van dit jaar staat in het teken van bouwen: kinderen leren deze woensdagmiddag van alles over hoe een kerk ooit is gebouwd. De kerk van Leegkerk is bijna acht eeuwen geleden gebouwd van bakstenen. Toen hield men dus ook al van bouwen. Kinderen kunnen aan de slag met allerlei leuke opdrachten
rondom het bouwwerk dat een kerk is. Ook is er Lego, Duplo en Kapla aanwezig voor de kleintjes om zelf een grote kerk mee te bouwen! 

Lees meer
 
 
 
Kerstconcert Roder Jongenskoor
donderdag 24 december 19.30 uur Der Aa-kerk
 

Ook dit jaar zet het Roder Jongenskoor de traditie voort: op kerstavond zingt het koor traditionele en eigentijdse kerstliedjes in de Der Aa-kerk.
Deze Christmas carols worden afgewisseld met negen advents- en kerstlezingen. Deze traditie van Lessons and Carols is tachtig jaar geleden ingezet door het King’s College Choir uit Cambridge. Al meer dan twintig jaar draagt het Roder Jongenskoor deze kersttraditie uit in Nederland. Net als in Cambridge zingen de jongens bij lessenaars met kaarsen en worden de aanwezigen enkele keren uitgenodigd om een couplet van een carol of hymne mee te zingen.

Lees meer
 
 
 
Kerstwandeling door Groningen
zaterdag 26 december 14.00 uur Remonstrantse kerk
 

Op Tweede Kerstdag organiseert Stichting Oude Groninger Kerken een kerstwandeling door de stad Groningen. Deze middag wandelen deelnemers onder leiding van een deskundige gids door de binnenstad. Het programma start in de Remonstrantse kerk met een korte inleiding. De middag wordt afgesloten met een kort kerstconcert. Het thema van de wandeling is Geloven in het geheim – Schuilkerken in Groningen. Dit naar aanleiding van een onlangs verschenen (papieren) wandeling met dezelfde titel. Historica Anja Groenveld-Smid tekende voor de tekst van deze wandeling en zij verzorgt dan ook de inleiding voorafgaand aan de kerstwandeling.

Lees meer
 
 
 
Concert Ton Sur Ton
zondag 27 december 14.00 uur de kerk van Klein Wetsinge
 

Het gezelschap Ton Sur Ton geeft in de kerk van Klein Wetsinge een concert met als thema ‘geboorte’. Ton Sur Ton bestaat uit Josine Zeijen, Ties Jan Eekhof en Cees Booij. In verhalen en gedichten komen deze middag allerlei aspecten van geboren worden aan de orde: vrolijke
en verdrietige, grappige en ernstige. Cellomuziek verbindt de teksten met elkaar. De muziek vormt een bedding waarin gedichten en verhalen nog expressiever kunnen worden dan ze van zichzelf al zijn. De muziek is van onder andere Bach, Britten en Reger. 

Lees meer
 
 
 
Expositie Noor Agter en Rieneke Gollnau
8 december t/m 14 februari 11.00 uur - 18.00 uur de kerk van Klein Wetsinge
 

In de kerk van Klein Wetsinge is een expositie met werk van Noor Agter en Rieneke Gollnau te bezichtigen. Noor Agter komt uit Utrecht, maar woont al veertig jaar in Eenrum. Ze werkt vaak met papier-maché, hout dat ze vindt op het wad en ijzerdraad. In de kerk is een vlucht van zo’n vijftig witte vogels (met een spanwijdte van ongeveer 40 centimeter) te zien. Agter exposeert haar werk in Klein Wetsinge samen met het schilderwerk van Rieneke Gollnau. Belevenissen en emoties bepalen kleur en thema’s van haar werk, waarin zij haar omgeving reduceert tot ritmes van vorm en geabstraheerd kleurgebruik. 

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen verhuurt de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff (Kiel-Windeweer). Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan. 

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram