Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2017 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2017 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2017
 
 
NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2017
 
 
 
 
Filmklassieker met live muziek in de Der Aa-kerk
vrijdag 3 februari 20.30 uur Der Aa-kerk
 

Begin februari is het weer tijd voor het International Film Festival Rotterdam in Groningen. Ook dit jaar wordt de Der Aa-kerk tijdens het festival weer omgetoverd tot filmzaal. Deze keer draait de film Häxan uit 1922, met live muziek van Kinetophone. In Häxan verbeeldt regisseur Benjamin Christensen de geschiedenis van de hekserij. De film is een documentairevertelling over de veronderstelde gewoonten en zeden van heksen, maar is tegelijkertijd een aanklacht tegen misogynie en onterechte vrouwenvervolging. Bijna een eeuw na verschijning is deze film nog steeds een klassieker.

Lees meer
 
 
 
Auteur Marjoleine de Vos in Klein Wetsinge
zondag 5 februari 15.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

In de kerk van Klein Wetsinge (tussen Sauwerd en Winsum) worden regelmatig lezingen en concerten georganiseerd. Zondagmiddag is auteur Marjoleine de Vos te gast in de kerk. De Vos is de auteur van vier goed gelezen dichtbundels die, opmerkelijk voor poëzie, diverse malen werden herdrukt. Haar laatste bundel Uitzicht genoeg beleefde onlangs een vijfde druk. Ook schrijft ze al zo’n twintig jaar voor het NRC een beschouwelijke column waarin ze ethische, literaire, religieuze en morele thema’s opwerpt, naar aanleiding van bijvoorbeeld Griekse tragedies, de Groningse aardbevingen, een gedicht of een krantenfoto.

Lees meer
 
 
 
Lezing Maand van de Spiritualiteit
donderdag 9 februari 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

In het kader van de Maand van de Spiritualiteit is er in de Remonstrantse kerk een lezing met als titel 'Jij mag best je ding doen hoor' - Tolerantie en verschil in Nederland. De sprekers zijn prof. dr. Wouter Slob (Tolerantie en respect) en dr. Kim Knibbe (Anders zijn in hedendaags Nederland). Dagvoorzitter is dr. Mathilde van Dijk (RuG). Tolerantie is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse identiteit. Vanaf de Tachtigjarige Oorlog laten Nederlanders zich erop voorstaan dat zij ruimte bieden aan aanhangers van verschillende religies en culturele achtergronden. Wat betekent die tolerantie nu eigenlijk? En hoe is het om als ‘ander’ getolereerd te worden?

Lees meer
 
 
 
Culturele Zondag: Tsjechov en Carmiggelt
zondag 12 februari 15.30 uur kerk van Leegkerk
 

Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren het hele jaar door culturele zondagmiddagen in Leegkerk. Tijdens deze middagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Wouter van Oorschot, sinds 2015 uitgever in ruste, leest deze middag werk voor van Anton Tsjechov en Simon Carmiggelt. Van Oorschot leest al jarenlang in kleine kring verhalen voor van zijn favoriete schrijver Anton Tsjechov. Sinds de verschijning van Carmiggelt – Gedundrukt in 2013 maakt hij ook uitstapjes naar het werk van deze Nederlandse grootmeester. Beide schrijvers delen een subtiel gevoel voor humor, weemoed en mededogen met de menselijke soort.

Lees meer
 
 
 
Lezing over schilder Albert Moore
donderdag 16 februari 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Kunsthistoricus en museumdirecteur Patty Wageman geeft een lezing over schilder Albert Joseph Moore. De lezing wordt gegeven naar aanleiding van de expositie Albert Moore. Over schoonheid en esthetiek in Museum De Buitenplaats in Eelde. De expositie met werken van de schilder Albert Joseph Moore (1841-1893) is samengesteld in samenwerking met de Britse York Art Gallery. Het is de eerste keer dat zijn werk in Nederland wordt getoond. Kunst in Zicht nodigde museumdirecteur Patty Wageman uit te komen vertellen over deze expositie.

Lees meer
 
 
 
Concert Meesters&Gezellen
vrijdag 24 februari 20.15 uur Der Aa-kerk
 

Meesters&Gezellen is een jaarlijks project voor jonge getalenteerde zangers die samen met hun ervaren collega’s van het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam een a capella-programma uitvoeren. Liefhebbers van hooggekwalificeerde koorzang krijgen tijdens dit concert de kans om vocale topprestaties te horen. Voor de editie van dit jaar heeft de Letse meesterdirigent Sigvards Klava een spannend en veelzijdig programma samengesteld, waarbij de nadruk op de Noord-Europese koortraditie ligt.

Lees meer
 
 
 
Concert Lisa Franken in Klein Wetsinge
zondag 26 februari 15.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Zondagmiddag 26 februari geeft pianiste en celliste Lisa Franken een concert in de kerk van Klein Wetsinge. Tijdens dit concert wisselt ze beide instrumenten af. Op het programma staan werken van J.S. Bach, Schubert, Chopin, Albeniz, Cassado en Piazzolla. Al sinds haar vijfde jaar speelt Lisa Franken cello en piano. Zij bezocht gerenommeerde conservatoria, waar ze haar opleidingen cum laude afsloot met een Master of Music. Zij won voor haar piano- en haar cellospel talrijke prijzen op internationale concoursen in zowel solo- als kamermuziek.

Lees meer
 
 
 
Douwe Draaisma en Jean Pierre Rawie
zondag 26 februari 15.30 uur Der Aa-kerk
 

Douwe Draaisma en Jean Pierre Rawie gaan in de Der Aa-kerk met elkaar in gesprek over tijd, geheugen en poëzie. Tijd, geheugen en vergankelijkheid zijn klassieke thema’s in de poëzie, maar ook in de wetenschappen van de menselijke levensloop. Puttend uit uiteenlopende bronnen als gedichten en experimenten, autobiografisch werk en brieven, persoonlijke getuigenissen en ervaringen met het vorderen der jaren, gaan Rawie en Draaisma met elkaar in gesprek over de vraag wat de tijd doet met je herinneringen en wat je herinneringen doen met de tijd. Kaarten winnen? Stuur dan voor 8 februari 12.00 uur een e-mail naar info@blgroningen.nl o.v.v 'Draaisma en Rawie' en maak kans.

Lees meer
 
 
 
Tentoonstelling in de kerk van Klein Wetsinge
t/m woensdag 1 maart 11.00 - 18.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

In de kerk van Klein Wetsinge is een expositie met werken van Ingrid van der Spoel te bezichtigen. Vanuit haar achtergrond als ecoloog en gedragsbioloog speelt observatie van de wereld om haar heen een belangrijke rol in haar manier van vastleggen. De ene keer gaat ze blanco op pad, een andere keer werkt ze vanuit een zelf ontwikkeld concept waarbij ze het beeld eigenlijk al volledig in haar hoofd heeft. In die gevallen gaat Ingrid ensceneren niet uit de weg: 'Dat geeft mij de vrijheid om mijn idee precies zo te verbeelden als ik het voor ogen heb. Als een foto intrigeert door een zekere mate van misleiding vind ik dat een fijne bijkomstigheid.'

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram