Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF MAART 2016 NIEUWSBRIEF MAART 2016 NIEUWSBRIEF MAART 2016
 
 
NIEUWSBRIEF MAART 2016
 
 
 
 
Concert Podium Trio
zaterdag 5 maart 20.00 uur Remonstrantse kerk
 

Het Podium Trio bestaat uit Paul van Kemenade (saxofoon), Wolter Wierbos (trombone) en Jan Kuiper (gitaar), allen gelauwerde en ervaren musici. Het trio is vernoemd naar de Podiumprijs, een aanmoedigingsprijs voor Nederlandse jazzmusici. Met de dertigste verjaardag van hun trio in zicht hebben de musici besloten hun parelmoeren jubileum te vieren onder de naam Podium Trio – Boys of Pearl. Als special guests heeft het trio de beste ritmesectie ter wereld uitgenodigd: Jamaaladeen Tacuma op de bas en Cornell Rochester op drums.

Lees meer
 
 
 
Win kaarten voor concert Capella Groningen
zaterdag 5 maart 20.15 uur Der Aa-kerk
 

Capella Groningen verzorgt in de Der Aa-kerk een programma rond het thema ‘Oorlog en vrede’. Het koor zingt muziek van componisten die in het tweede kwart van de zestiende eeuw tot de Europese top behoorden. Centraal staat de monumentale vijfstemmige mis L’Homme armé van de Spanjaard Cristóbal de Morales. Ter afwisseling worden passende Gregoriaanse gezangen gezongen en staan er twee liederen geprogrammeerd van tijdgenoten van Morales. Kaarten winnen voor dit concert? Stuur voor donderdag een e-mail naar info@blgroningen.nl o.v.v. Capella Groningen en maak kans op twee kaarten!

Lees meer
 
 
 
Lezing over Middeleeuwse boeken
woensdag 9 maart 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Historicus Remi van Schaik geeft een lezing over het lezen, schrijven en versieren van middeleeuwse boeken. Kloosters in Groningen hebben in de vijftiende en zestiende eeuw een belangrijke rol gespeeld in de productie van gedecoreerde handschriften. Wat weten we nu allemaal precies over deze handschriften, hoe herkennen we het Gronings en hoe kunnen we handschriften aan een klooster in Groningen linken? En was er in de regio tijdens de middeleeuwen wel voldoende expertise beschikbaar of moest er ook een beroep op ateliers elders gedaan worden? Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

Lees meer
 
 
 
Matthäus Passion in de Der Aa-kerk
zaterdag 12 maart 19.30 uur Der Aa-kerk
 

Zaterdagavond 12 maart voert het Luthers Bach Ensemble de Matthäus Passion op in de Der Aa-kerk. Hoewel Bach de Matthäus Passion niet heeft geschreven als opera, bevatten zowel de tekst als de muziek veel dramatische, bijna opera-achtige elementen. Het is ook en
misschien wel juist een meeslepend verhaal, een verhaal over een onafwendbaar lot. De Matthäus Passion wordt deze keer uitgevoerd door twee samengestelde koren uit het projectkoor van het Luthers Bach Ensemble. De begeleiding is in vertrouwde handen bij het vaste barokorkest.

Lees meer
 
 
 
Culturele Zondag met Caspar Janssen
zondag 13 maart 15.30 uur kerk van Leegkerk
 

Natuurjournalist Caspar Janssen (Volkskrant) is te gast tijdens de volgende Culturele Zondag in de kerk van Leegkerk. Janssen schreef onder andere het boek In de ban van het beest. In dit boek vertellen wetenschappers, veldbiologen en andere kenners over 'hun' dier. Dat resulteert in prachtige portretten van dieren die we (bijna) allemaal kennen, maar waar we weinig van weten. Over het verdriet van de grauwe gans, de intelligentie van de raaf, de subtiliteit van de ree en het raffinement van het pimpernelblauwtje. En over de werkwijze, passie en toewijding van de onderzoekers. 'Je moet, als het ware, je beest worden,' zegt een van hen. Caspar Janssen tekende de verhalen op.

Lees meer
 
 
 
Whiskyfestival in de Der Aa-kerk
vrijdag 18 maart t/m zondag 20 maart Der Aa-kerk
 

Ben je een whiskyliefhebber? Kom dan naar de Der Aa-kerk! Want vanaf vrijdag 18 maart is het weer zover: dan vindt het Whiskyfestival Noord-Nederland plaats in de kerk. Ook tijdens deze editie wordt de kerk weer drie dagen lang overgenomen door duizenden whiskydrinkende bezoekers, al dan niet gekleed in een kilt. Het Whiskyfestival is ondertussen een fenomeen en heeft een grote schare trouwe fans uit binnen- en buitenland. Er zijn stands met whiskyimporteurs uit de hele wereld aanwezig. Ook worden er masterclasses gegeven door internationaal bekende sprekers.

Lees meer
 
 
 
Lezing Kunst In Zicht over Frank Gehry
woensdag 23 maart 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

NRC-journalist Bernard Hulsman geeft een lezing over architect Frank Gehry. Frank Gehry was een van de eerste architecten die schots
en scheve gebouwen van golfplaat, roestig metaal en luxe houtsoorten begon te ontwerpen. Gehry ontwierp onder andere het Guggenheim Museum in Bilbao en het gebouw voor de Fondation Louis Vuitton in Parijs, dat in 2014 geopend werd. Bernard Hulsman neemt de bezoekers tijdens deze Kunst In Zicht-lezing mee langs voorbeelden van wat hij ‘dronkemansbouwkunst’ noemt. Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

Lees meer
 
 
 
Fototentoonstelling in Klein Wetsinge
woensdag 23 maart t/m zondag 8 mei 11.00 uur tot 18.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Vanaf eind maart is er in de kerk van Klein Wetsinge een tentoonstelling met foto's van Ronnie Afman te bezichtigen. Sinds 2005 reist Ronnie Afman met zijn tweelingbroer de wereld over om deze van alle kanten op hun eigen manier te ontdekken. Dit resulteerde in diverse reisverslagen in de Ommelander Courant, een website en diverse exposities. Deze expositie in de kerk van Klein Wetsinge bestaat uit werk van meerdere reizen, waaronder Laos en Cambodja. Ook liggen er diverse fotoboeken ter inzage.

Lees meer
 
 
 
Lezing over Jheronimus Bosch
donderdag 24 maart 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Loes Rotshuizen geeft in de Remonstrantse kerk een lezing over Jheronimus Bosch. In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch (ook wel Jeroen Bosch genoemd) overleed. Dat feit is aanleiding voor zowel Museum Boijmans van Beuningen als het Noordbrabants Museum in ‘s Hertogenbosch om een grote tentoonstelling te organiseren rond zijn werk. In de lezing wordt ingegaan op de context van het werk van Jeroen Bosch en worden enkele werken besproken, met de nadruk op die werken die op de tentoonstellingen te zien zijn. Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

Lees meer
 
 
 
Gratis concert Ricciotti Ensemble
zaterdag 26 maart 20.15 uur Der Aa-kerk
 

Het Ricciotti Ensemble is het meest onorthodoxe orkest ter wereld. Zaterdag 26 maart geeft het ensemble een gratis concert in de Der Aa-kerk. Het Ricciotti Ensemble is een straatsymfonieorkest dat bestaat uit veertig jonge, geestdriftige musici. Het ensemble heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om het opzoeken van nieuwe doelgroepen en optreden op gekke plekken, zoals een asielzoekerscentrum, gevangenis of zelfs in een vliegtuig. Het Ricciotti speelt niet alleen de mooiste klassieke stukken, maar ook jazz, pop en wereldmuziek. Jazztrio Kapok speelt als solistentrio mee tijdens dit concert.

Lees meer
 
 
 
Concert Arnold Veeman in Klein Wetsinge
maandag 28 maart 14.30 uur de kerk van Klein Wetsinge
 

Tweede Paasdag zijn er Surinaamse klanken te horen in de kerk van Klein Wetsinge. Arnold Veeman treedt dan op met zijn theaterprogramma Klaai, over de zoektocht naar zijn roots. Liggen zijn roots in Suriname, of toch in de Grunneger klaai? Een reis naar zijn verre familie maakte veel los, ook muzikaal. In Klaai gaat Veeman op zoek naar het thuisgevoel in de muziek - met Groningstalige composities voorzien van een flinke scheut Surinaamse invloeden. Veeman speelt samen met Remko Wind (piano), Libbe Oosterman (trompet) en Joost van der Beek (gitaar). Na afloop is er een Surinaams-Groningse aanschuiftafel.

Lees meer
 
 
 
Lezing Kunst In Zicht: Stadsmarkeringen
donderdag 31 maart 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

De stad Groningen heeft bij het 950-jarig bestaan in 1990 tien zogenoemde stadsmarkeringen gekregen. De stadsmarkeringen zijn kunstwerken die staan aan de belangrijke toegangswegen op de grens van de stad. Door wie zijn deze kunstwerken bedacht en wat stellen ze eigenlijk voor? Op deze en andere vragen wordt bij deze lezing ingegaan. De lezing wordt gegeven door André Tervoort. Tervoort werkt bij de gemeente Groningen, onder meer als beheerder Openbare Kunst en als technisch adviseur bij het Centrum Beeldende Kunst in Groningen. Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

Lees meer
 
 
 
Expositie Marjo van den Bekerom
t/m vrijdag 25 maart 9.00 uur - 16.30 uur Remonstrantse kerk
 

Torens, kerken, fabrieken, huizen, straatjes en wolken zijn terugkerende onderwerpen in het werk van sieradenontwerpster Marjo van den Bekerom. Soms geabstraheerd maar meestal figuratief. De materialen waarmee ze werkt zijn voornamelijk koper en zilver. In deze expositie worden haar historische kerkjes en broches getoond. Daarnaast is er een aantal torentjes uit de serie ‘torentjes met doosjes’ te zien. Evenals fantasietorens met plexiglas en foto's, waarbij het plexiglas bij elke toren op een andere manier wordt vastgeklemd. Hierdoor wordt de vorm van de torens bepaald.

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan. 

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram