NIEUWSBRIEF MAART 2018
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF MAART 2018 NIEUWSBRIEF MAART 2018 NIEUWSBRIEF MAART 2018
 
 
NIEUWSBRIEF MAART 2018
 
 
 
 
De serene blik
woensdag 7 maart 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Kunsthistorica Carolien ten Bruggencate geeft in de Remonstrantse kerk een Kunst in Zicht-lezing over de tentoonstelling De serene blik in Museum More in Gorssel. Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel worden vaak in één adem genoemd, maar zijn nooit eerder gezamenlijk te zien geweest. De kunstenaars creëren alle vier een eigen atmosferische werkelijkheid. Een wereld van serene roerloosheid en verstilling. Carolien ten Bruggencate is rondleider in het museum en ze neemt u tijdens deze lezing alvast mee door deze mooie expositie.

Lees meer
 
 
 
Markante stedenbouwkundige ontwerpen
woensdag 14 maart 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Woensdag 14 maart geeft stedenbouwkundige Tjalling Visser in de Remonstrantse kerk een Kunst in Zicht-lezing over markante stedenbouwkundige ontwerpen. Visser vertelt deze avond over de hedendaagse stedenbouw. Hierbij wordt een aantal Nederlandse ontwerpen belicht die niet alleen als creatie of als proces interessant zijn, maar ook betekenis hebben gehad voor de ontwikkeling van de stedenbouw in ons land. Tjalling Visser doceerde aan de Academie van Bouwkunst in Groningen en was werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Lees meer
 
 
 
Molukkers in Groningen
donderdag 15 maart 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

In november verscheen het negentiende deel uit de Kerkhovenreeks van de Stichting Oude Groninger Kerken: Stille getuigenis van een tijdelijk bestaan – Over Molukse kindergraven en het leven in Woonoord Carel Coenraadpolder. Naar aanleiding hiervan geeft Inge Dekker, de schrijver van dit boekje, een lezing. Deze uitgave werd uitgegeven ter gelegenheid van de feestelijke opening van de Molukse kerk in Appingedam. Dit is de eerste Molukse kerk in de eerste Molukse woonwijk van Nederland. De kerk is tot op de dag van vandaag nog in gebruik door de actieve Molukse gemeenschap van Appingedam. 

Lees meer
 
 
 
La Dolce Vita
zondag 18 maart 12.30 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Geniet van een heerlijke Italiaanse lunch in de kerk van Klein Wetsinge. Maaike Dicke (docente Italiaanse taal en cultuur) geeft tijdens de lunch een lezing waarbij ze fragmenten uit Italiaanse films laat zien. De lunch bestaat uit vier gangen, met een aperitief, goede wijn en heerlijke koffie. Sinds de grote successen van films als La vita è bella en La meglio gioventù is de Italiaanse film weer helemaal in. In deze mooie films zien we altijd maar weer grote gezelschappen aan uitbundig gedekte tafels. Dit is dan ook het thema van deze lezing: eten en drinken in de Italiaanse film. En dan vooral: wat wil de regisseur vertellen wanneer hij deze scènes in beeld brengt? 

Lees meer
 
 
 
Semi-scenische uitvoering Matthäus-Passion
zondag 18 maart 15.00 uur Der Aa-kerk
 

Zondag 18 maart brengt het Luthers Bach Ensemble de Matthäus-Passion in de Der Aa-kerk. Het Luthers Bach Ensemble brengt al enige jaren het beste van verschillende werelden bijeen. Deze keer is het niet alleen de kenmerkend krachtige historisch verantwoorde uitvoering, maar ook een toepasselijke regie die van dit oratorium een soort semi-opera maakt. Marc Pantus, die ook de regie in handen heeft, wordt zo een meeslepende Christus die het verhaal van de kruisiging nog dramatischer en invoelbaarder maakt. KAARTEN WINNEN? Vertel ons voor 6 maart 12.00 uur waarom je kans wilt maken: info@blgroningen.nl. We verloten 2 x 2 vrijkaarten.

Lees meer
 
 
 
Lezing Gloria Wekker
maandag 19 maart 20.00 uur Remonstrantse kerk
 

Maandagavond 19 maart geeft Gloria Wekker een lezing in de Remonstrantse kerk. Professor dr. Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Ze ontving vorig jaar de Joke Smitprijs. Een jury koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Volgens de jury heeft Wekker een cruciale bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en andere geïnteresseerden op het gebied van gender en etniciteit.

Lees meer
 
 
 
Whisky drinken in de Der Aa-kerk
vrijdag 23 t/m zondag 25 maart Der Aa-kerk
 

Binnenkort is het weer zover: dan vindt het Whisky Festival Noord Nederland plaats in de Der Aa-kerk. Het Whiskyfestival is ondertussen een fenomeen en heeft een grote schare trouwe fans. Er zijn veel stands met whiskyimporteurs uit de hele wereld. Ook worden er masterclasses gegeven door internationaal bekende sprekers. Er zijn belangrijke whiskyschrijvers aanwezig die hun boeken signeren. Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een proefglas met opdruk en de meeste whisky is vrij te proeven. KAARTEN WINNEN? Vertel ons voor 6 maart 12.00 uur waarom je kans wilt maken: info@blgroningen.nl. We verloten 1 x 2 vrijkaarten voor de zondagmiddagsessie.

Lees meer
 
 
 
Weissenhofsiedlung in Stuttgart
woensdag 28 maart 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Woensdag 28 maart geeft stedenbouwkundige Tjalling Visser een Kunst in Zicht-lezing over de experimentele woningen die Mies van der Rohe heeft ontworpen voor de Weissenhofsiedlung in Stuttgart. De woonblokken, oorspronkelijk 21 stuks, van de Weissenhofsiedlung zijn in de jaren twintig neergezet als experimentele woonwijk, onderdeel van een tentoonstelling over nieuwe architectuur. Het was een visionair sociaal plan met als doel de arbeider en de huisvrouw de nieuwe tijd binnen te loodsen. 

Lees meer
 
 
 
Fryske Passy 2018
donderdag 29 maart 20.30 uur Der Aa-kerk
 

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, waarin de Friese taal en cultuur nationale en internationale aandacht krijgt, organiseert stichting UP een Nederlandse tournee van zeven theatrale passievoorstellingen in concertvorm. Donderdagavond 29 maart vindt deze voorstelling plaats in de Der Aa-kerk. Deze eigentijdse Fryske Passy, met contrastrijke muziek van verstilling tot dramatisch expressief wordt uitgevoerd door kamerkoor Capella Frisiae, drie solisten en zeven instrumentalisten. Door toevoeging van regie en licht in dit passieconcert wordt de visuele verbeelding op een schilderachtige manier vergroot.

Lees meer
 
 
 
Matthäus-Passion door G.S.M.G. Bragi
vrijdag 30 maart 19.00 uur Der Aa-kerk
 

Het Groninger Studenten Muziekgezelschap Bragi organiseert een bijzonder concert in de Der Aa-kerk. Het orkest en koor voeren de Matthäus-Passion uit in de kerk. Dit is de eerste keer dat in de regio Groningen de Matthäus-Passion georganiseerd en uitgevoerd wordt door studenten en jong talent. Geïnteresseerde zangtalenten van diverse Nederlandse conservatoria zijn gevraagd om auditie te doen voor dit bijzondere project. Bragi hoopt hiermee dit jong talent een mogelijkheid te geven om ervaring op te doen en een naam te maken in de muziekwereld. 

Lees meer
 
 
 
Expositie Antje Veldstra
3 maart t/m 11 april 11.00 uur - 17.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

In de kerk van Klein Wetsinge is een expositie te zien met werken van Antje Veldstra. In de kerk zijn kleurrijke prenten te zien in zeer grote formaten. Op tafels staan robuuste blokboeken met geschilderde werkjes in gemengde techniek. De rode draad van de tentoonstelling is de fascinatie van Antje Veldstra voor de zee. Zowel de beweeglijkheid van water als de rust die ervan uit kan gaan zijn door haar in stilstaande beelden vastgelegd. Het werk van Veldstra laat zich niet gemakkelijk onderbrengen in een bepaalde stijl. Kleur, vorm, structuur, abstractie, licht en ruimtelijkheid zijn trefwoorden die bij haar prenten horen. 

Lees meer
 
 
 
Tussenland: uitverkocht
t/m 4 maart kerk van Leegkerk
 

De luisterwandeling Tussenland was razendsnel uitverkocht. Iedereen die kaarten heeft weten te bemachtigen kan genieten van deze meditatieve luisterwandeling die start in de kerk van Leegkerk. Theatermaker Sijas de Groot neemt wandelaars mee naar het grensgebied waar stad en land elkaar ontmoeten. Door te luisteren naar gedachten en beschouwingen leer je op meditatieve manier het grensgebied te ervaren en vragen te stellen. Tussenland is een solitaire luisterwandeling waarin kennis van landschap en stedelijke omgevingen op poëtische wijze wordt verweven met persoonlijke ervaringen en spirituele inzichten.

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram