Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
  Logo  
 
NIEUWSBRIEF OKTOBER 2017 NIEUWSBRIEF OKTOBER 2017 NIEUWSBRIEF OKTOBER 2017
 
 
NIEUWSBRIEF OKTOBER 2017
 
 
 
 
Wijnfestival Groningen in de Der Aa-kerk
vrijdag 29 september t/m zondag 1 oktober Der Aa-kerk
 

Vrijdag is het al zover: dan is de start van het Wijnfestival Groningen in de Der Aa-kerk. Op het wijnfestival staan diverse wijnwinkels, wijnhuizen en wijnimporteurs die bezoekers alles kunnen vertellen over hun wijnen en graag een proefglas inschenken. Het festival is dé gelegenheid om verschillende wijnen te proeven. Een krachtige Malbec uit Argentinië, een stuivende Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een kruidige Syrah uit de Rhône? Je hoeft niet te kiezen maar kunt overal van proeven en je laten verrassen. 

Lees meer
 
 
 
Debatserie Nieuw Licht: Femke Halsema
woensdag 4 oktober 20.00 uur Der Aa-kerk
 

Voormalig politica Femke Halsema is te gast tijdens de volgende editie van de debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk. Coen Simon en Frank Meester gaan met Halsema in gesprek over het pamflet dat zij schreef geïnspireerd op het beroemd geworden boek The open society and its enemies van de Oostenrijks-Joodse filosoof Karl Popper. Halsema gaat hierbij in op de vraag hoe we de sterk urbaniserende leefwereld moeten inrichten zodat er geen burgers het slachtoffer worden van een globaliserende economie. En hoe westerse democratieën daarbij open samenlevingen kunnen blijven. Coreferent deze avond is oud-burgemeester van Groningen Jacques Wallage.

Lees meer
 
 
 
Rijk in Groningen: lezing Kunst in Zicht
woensdag 4 oktober 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Benieuwd hoe rijke Groningers vroeger leefden? Kom dan naar de eerste Kunst in Zicht-lezing van het nieuwe seizoen. Conservator Egge Knol vertelt over de tentoonstelling Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800 die in het Groninger Museum te zien is. Vooraanstaande Groningse families woonden in de zeventiende en achttiende eeuw op borgen en in stadspaleizen. De bewoners van de Ommelander borgen hadden vaak ook een groot huis in de stad en de rijke burgers van de stad hadden buitenverblijven in Haren. De meeste huizen zijn verdwenen, maar de rijkdom is nog te zien in bewaard gebleven afbeeldingen, bouwfragmenten en huisraad. 

Lees meer
 
 
 
Concert Robert Koolstra en Eran Wajsenblum
zaterdag 7 oktober 20.00 uur Remonstrantse kerk
 

Zaterdagavond 7 oktober geeft klavecinist Robert Koolstra samen met blokfluitist Eran Wajsenblum een concert in de Remonstrantse kerk. Ze spelen prachtige bewerkingen van fluit- en vioolsonates van Johann Sebastian Bach. Onder meer de beroemde fluitsonate in b-klein Bwv 1030 wordt deze avond ten gehore gebracht. Deze sonate wordt door Bachkenners vaak de beste sonate genoemd die Bach ooit geschreven heeft. Het geheel wordt omlijst met preludes voor blokfluitsolo van de Franse componist Hotteterre en een Franse suite van Bach op het klavecimbel.

Lees meer
 
 
 
Een Fries in Groningen over Berlijn
zondag 8 oktober 15.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Troubadour Bennie Huisman reisde de afgelopen jaren vaak naar Berlijn. Hij verdiepte zich in het roerige verleden en zag -te voet en op de fiets- een stad van nu in gesprek met toen. Huisman schreef een bundel met verhalen, over de trage fietsreis naar Berlijn, over ervaringen en ontmoetingen onderweg. Met mensen van nu en met sporen van het verleden, waarvan de wonden nog altijd zichtbaar en voelbaar zijn. Zondagmiddag 8 oktober vertelt Huisman in de kerk van Klein Wetsinge over zijn fascinatie voor Berlijn.

Lees meer
 
 
 
Boer tussen kunst en koren
woensdag 11 oktober 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de markante Groningse boer annex galeriehouder Albert Waalkens (1920-2007) overleed. In 1962 begon Waalkens in de stal van zijn boerderij een galerie. Daar liet hij de meest experimentele kunstenaars werken en exposeren. Finsterwolde werd daarmee een trekpleister voor de jonge avant-garde uit het hele land. In de Remonstrantse kerk wordt de documentaire Boer tussen kunst en koren over Waalkens vertoond, gemaakt door Buddy Hermans en Lejo Siepe van Stichting Beeldlijn.

Lees meer
 
 
 
Culturele Zondag: jazzsaxofoniste Tineke Postma
zondag 15 oktober 15.30 uur kerk van Leegkerk
 

Zondagmiddag 15 oktober is het weer tijd voor een Culturele Zondag. Saxofoniste Tineke Postma geeft dan een concert in het kerkje van Leegkerk. Postma is een begrip in de Nederlandse en internationale jazzscene. In 2015 won zij de Buma Boy Edgar Prijs. The Evening Standard noemde haar ‘One of the leading ladies in jazz’. In de kerk van Leegkerk geeft ze een soloconcert, waarbij ze eigen repertoire speelt. Invloeden uit de klassieke muziek maar ook de sterke achtergrond in New York waar Postma is gevormd zijn duidelijk te horen.

Lees meer
 
 
 
Expositie Abel Groenewold
18 oktober t/m 26 november kerk van Klein Wetsinge
 

Van 18 oktober tot en met 26 november zijn in de kerk van Klein Wetsinge werken van Abel Groenewold te bezichtigen. Groenewold heeft dertig jaar gewerkt als bouwkundige, architect, fotograaf en organist. Het schilderen stond in die tijd op een laag pitje. Tot hij naar de Klassieke Academie In Groningen ging, waar hij les kreeg van bekende namen als Henk Helmantel en Matthijs Röling. Het werk van Groenewold is divers. De landschappen zijn meestal noordelijk, maar er ontstaan ook werken zonder topografische oorsprong. Hij zegt over zijn werk: "Ik zoek altijd een sfeer, van een moment of een jaargetijde. Of van een kamer, een park of een tuin."

Lees meer
 
 
 
Expressionisme in de architectuur
donderdag 19 oktober 19.30 uur Remonstrantse kerk
 

Kunst in Zicht presenteert in samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken een lezing over het expressionisme in de architectuur. In de lezing wordt ingegaan op de achtergronden van het expressionisme in de architectuur, met bijzondere aandacht voor de voorbeelden ervan in de stad en provincie Groningen. S.J. Bouma en Egbert Reitsma zijn hier de bekendste vertegenwoordigers met inmiddels beroemde bouwwerken, zoals het gebouw van Gemeentewerken aan het Zuiderdiep in Groningen en de gereformeerde kerk in Appingedam. Deze lezing wordt gegeven door docent architectuurgeschiedenis Kees van der Ploeg.

Lees meer
 
 
 
NUCLEUS: Noorderlicht Fotomanifestatie 2017
zondag 22 oktober t/m zondag 26 november Der Aa-kerk
 

In de Der Aa-kerk is binnenkort de vierentwintigste editie van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie te zien. Deze editie gaat over wetenschap en de verbeelding ervan door fotografen en kunstenaars. De Der Aa-kerk is de hoofdlocatie van deze fotomanifestatie. Er is ook werk te zien in de Noorderlicht Fotogalerie en in een aantal satellietlocaties in de stad Groningen en andere plaatsen in het Noorden. De tentoonstelling staat in het teken van de menselijke drang om de wereld om ons heen te willen begrijpen en beheersen. NUCLEUS (‘de kern’) gaat over ontdekking en vooruitgang.

Lees meer
 
 
 
Concert Ensemble Setado!
zondag 29 oktober 15.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

Ensemble Setado! geeft een concert in de kerk van Klein Wetsinge met als titel Standards uit het ‘Real Book’ van Renaissance en Barok: de hits van toen - nu gespeeld en gedanst. 'Standards’ is een verzamelnaam voor alle wijsjes en basmelodieën uit de Renaissance en Barok die iedereen kende, zong en speelde en waar talloze variaties op zijn gemaakt. Met het programma voert Setado! het publiek langs een groot aantal van die ‘oude’ hits, die op verrassende wijze verklankt en verbeeld worden. Op allerlei momenten wordt een verrassende lijn naar hedendaagse muziek doorgetrokken.

Lees meer
 
 
 
Expositie Reinier van den Berg
t/m 15 oktober 10.00 uur - 18.00 uur kerk van Klein Wetsinge
 

In de kerk van Klein Wetsinge is de eerste twee weken van oktober nog de expositie met werken van beeldend kunstenaar Reinier van den Berg te bezichtigen. Zijn schilderijen, houtsnedes en objecten kenmerken zich door een eigen manier van afbeelden: sterk vereenvoudigd en bijna cartoonachtig. Zijn schilderijen zijn ook te herkennen aan de kleurrijke, forse penseelstreken. De vorm van de afbeelding bepaalt veelal de vorm van de rand, wat een speels, origineel en sculpturaal effect geeft. Schilderkunst en beeldhouwkunst worden op deze manier met elkaar verweven.

Lees meer
 
 
 
Bekijk de hele agenda op blgroningen.nl »
 
 
Logo
 
 
Over Bijzondere Locaties Groningen
 

Bijzondere Locaties Groningen geeft oude gebouwen een nieuw leven. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan. 

 
 
 
info@blgroningen.nl
050 - 3181433
Afmelden
 
Doorsturen Printen facebook twitter youtube instagram